Cecil i Laholm – klassiskt kondis som hållit stilen i 75 år

De satt på Conditori Cecilia i Laholm när Åsa sa: ”Det är ju ett sånt här ställe vi skulle ha!”. En stund senare kollade hon sin mobil, tittade av en slump på Blocket och såg ett objekt som var till salu: Conditori Cecilia i Laholm. 1 oktober 2018 tog hon och sambon Rickard över det anrika fiket, och ser fram emot sin andra fettisdag som kaféägare.

ANNONS
LocationLaholm||

Våren 2016 jobbade Åsa Ingelmark på ett kondis i Boarp på Hallandsås. Rickard Andersson var anställd på Systembolaget i Båstad, men hans mamma Rose-Marie var kollega med Åsa – som en lördag insåg att hon inte skulle hinna köpa vin till en middagsbjudning samma kväll. Då erbjöd sig Rose-Marie att skicka bud med ­sonen Rickard, som skulle svänga förbi i Boarp på väg hem från dagens skift på Systembolaget. Lite rörigt kanske, men han dök upp med den där vinflaskan – och på den vägen är det.

I dag bor de tillsammans i Tjuvhult, och varannan vecka bor också Åsas son Tommy och Rickards dotter Hedvig där. Det var de fyra som besökte Conditori Cecilia den där vårdagen 2018.

ANNONS

– Vi åt frukost och väntade på att ­Apoteket skulle öppna. Jag skulle hämta ut penicillin efter att ha drabbats av min sjunde halsfluss, berättar Rickard.

Bytte tillbaka till Conditori Cecil

Det var alltså då Åsa såg annonsen om att fiket var till salu och redan samma kväll ringde de till ägaren. De funderade fram och tillbaka – den stora farhågan var om de som egenföretagare skulle få jobba så mycket att barnen skulle komma i kläm – men bestämde sig för att slå till.

– Det första vi gjorde var att återta det ursprungliga namnet, Conditori Cecil. Tidigare hade ett annat bolag haft ­någon form av rättighet till det, men nu var företaget nedlagt så det var fritt fram, berättar Rickard.

Det är härligt när man kan få nytta av sin excentricitet, haha…

Större delen av möblemanget i kafé­delen är original från 1940-talet, så där har de inte gjort några stora förändringar. Dock är de ständigt på jakt ­efter ­sådant som tidstypiska lampetter, ­lampor och andra inrednings­prylar. Dessutom har Rickard planer på att nytillverka en Cecil-servis efter den förlaga som fanns tidigare, men som det i dag bara återstår några små grädd­kannor av.

När han visar upp dem påpekar vår fotograf att originalloggan matchar den mustasch som Rickard har haft i många år, och som sedan han blev ägare till ett kafé från 1940-talet har blivit ­varumärkesbyggande.

ANNONS

– Det är härligt när man kan få nytta av sin excentricitet, haha, säger Rickard som även bär fluga till vardags.

– Jag har dessutom en Volvo PV från 1965 och när jag parkerar den brukar äldre damer komma fram och säga något i stil med ”Men oh, du ser ut precis som Gösta gjorde när vi träffades 1953!”.

Tidiga morgnar är vardag

Åter till Cecil och livet som kafé­föreståndare.­ För Åsa innebär det ett antal synnerligen tidiga morgnar. Två av de tre bagarna är i tjänst varje natt, och då är man på plats vid tretiden. Deg ska sättas, bullar ska bakas, sur­degen ska vändas, kakor ska dekoreras, semlor ska göras… När fiket öppnar klockan sju ska dagens bakverk vara på plats i den stora glasdisken, dessutom ska man ­förebereda det som ska bakas de närmsta dagarna.

– Det kräver viss logistik, men numer går det av bara farten, säger Åsa och skrattar.

Efter drygt ett och ett halvt år känner både hon och Rickard att det var rätt att de vågade satsa.

– Det har väl hänt att jag ångrat mig när jag varit här 24 timmar i sträck, men den känslan går lika fort över. Det är mycket vanligare att jag blir alldeles glad när jag kommer in i lokalen på morgonen, säger Rickard som främst jobbar i kassan och med administration och ekonomi.

ANNONS

– På sikt vill vi gärna bygga ut bageriet, vi skulle behöva en större ugn. Vi får mängder av förfrågningar om frukostfrallor av företagen här i Laholm, men som det är nu klarar vi bara av att baka till fiket, och ibland till lite större beställningar till privatpersoner.

Jag tror att folk gillar de här klassiska konditorierna, och det finns inte så många kvar.

På frågan om hur det har gått med omsättningen svarar Åsa ”över för­väntan”, och en stund senare förstår vi vad hon menar. Plötsligt, när vi håller på att fotografera bakverken för reportaget, är det kö ända till ytterdörren och Åsa och Rickard får rycka in och assistera Linnea Engström som står i kassan.

– Hjälp, jag sa ju tisdag klockan två till er för att det brukar vara lite ­lugnare då, kommenterar Rickard när den ­värsta ruschen har lagt sig.

Kunder från Båstad och Halmstad

Han konstaterar att det har börjat komma påfallande mycket kunder från ­Båstad och Halmstad, och Åsa spekulerar kring varför det är så:

– Jag tror att folk gillar de här klassiska konditorierna, och det finns inte så många kvar. Plus att de uppskattar att vi bakar allt själva, med smör i stället för margarin och med mjölk i stället för vatten. Vi köper honung som är tillverkad i Vallberga, mejeriprodukter från Wapnö och kaffe från I am coffee från Halmstad. Närproducerat och ekologiskt i största möjliga mån.

ANNONS

Rickard inflikar att de upptill mer ­”moderna” bakverk som honungscookies och surdegsbröd med rödbetor, försöker erbjuda sådant som passar till Cecils klassiska stil.

– Du vet, franska våfflor och jitterbuggar – fikabröd som har hängt med i många, många år.

Åsa Ingelmark och Rickard Andersson

Ålder: Hon är 31, han är 35.

Familj: Åsas son Tommy, fem år, och Rickards dotter Hedvig, åtta.

Bor: I Tjuvhult på Hallandsås, Laholms ­kommun. Rickard är uppvuxen där, Åsa är uppvuxen i Hjärnarp på den skånska sidan av Hallandsås.

Gör: Båda är utbildade konditorer. Sedan 1 oktober 2018 äger och driver de Conditori Cecil i Laholm.

Är: Loppisknarkare. ”Vi letar alltid efter roliga ­grejer som passar in på Cecil. Vi vill att stilen ska bli så enhetlig som möjligt.”

Rolig dag: ”När Tommy fyllde fyra hade vi precis tagit över fiket. Då hade vi hade ett stort ­barn­kalas för ­honom här på Cecil. Vi stängde för ­allmänheten och kunde på så sätt visa upp vårt nya ställe för släkt och vänner.”

Om ledighet: ”Tack och lov är vi lediga ihop med barnen varannan helg, och vissa vardagar jobbar vi båda nio till fyra. Och den tiden behöver vi; ­eftersom Hedvig går i skola i ­Båstad och Tommy i Hjärnarp får vi köra tio mil om dagen för att hämta och lämna dem.”

Trevlig trend: ”Att folk har börjat äta frukost här på helgerna. Vi öppnar åtta även på ­söndagar, och det sprider sig mer och mer.

Vem var Cecil: ”Vet inte faktiskt. Men när ­fiket öppnade 1946 var det som en filial till Conditori Cecil i Halmstad, så namnet kommer därifrån. Att vi bytte från Cecilia till Cecil har varit väldigt ­populärt bland lite äldre kunder – många säger att de alltid har sagt Cecil, även under de år då stället formellt sett hette Cecilia.”

RECEPT:

Jitterbuggar

Ingredienser:

(30-40 stycken)

Mördeg:

500 gram svenskt smör

300 gram socker

1 ägg

700 gram vetemjöl

Rasp från en ­citron

Maräng:

2,5 dl äggvita

5 dl socker

Gör så här:

Kör först ihop mördegen. Plasta och lägg i kylen. Vispa upp marängen tills den blir toppig. Kavla ut mördegen till en avlång platta, ungefär 5 millimeter tjock.

Bred marängen över mördegen och rulla ihop försiktigt från långsidan och ner. Skär upp i bitar och lägg på bakplåtsklädd plåt. Baka i mitten av ugnen på 170 grader i 15-20 minuter.

Grundrecept på ljust surdegsbröd

Ingredienser:

(till ett bröd)

160 gram vatten

280 gram vetemjöl

110 gram vete­surdeg

2 gram jäst

9 gram salt

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser förutom salt i en köksmaskin med degkrokar. Låt maskinen arbeta degen långsamt i cirka 8 minuter. Tillsätt sedan salt och låt ­degen arbetas i ytterligare 4 minuter på snabbare hastighet. När degen är färdig, lägg upp den i en lätt oljad bunke och låt den vila där i rumstemperatur i cirka 60 minuter. Vik degen i bunken och låt den ligga kvar ännu en timme. Detta moment upprepas sedan en gång till (alltså ska degen ligga i tre timmar totalt).

ANNONS

Därefter – när du har vikt degen två gånger – ta upp den ur bunken. Vik den och lägg ner den i en välmjölad korg eller brödform. Låt degen jäsa upp till kanten och baka ­brödet samma dag (om du vill vänta med att baka ut brödet, ställ degen i kylen till nästa morgon).

Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp försiktigt upp brödet på en plåt med bakplåts­papper och sätt in i ugnen. Släng in 1 dl ­vatten på botten i ugnen för att skapa ånga. (Tänk på att ugnen bör vara ren och att du måste vara försiktig så att du inte bränner dig.) Sänk värmen till 200 grader och grädda i cirka 30-40 minuter. Låt svalna på galler. Variera gärna genom att tillsätta olika frön eller rivna rotfrukter. Dessa tillsätts i så fall i samband med saltet.Blanda ihop alla ingredienser förutom salt i en köksmaskin med degkrokar. Låt maskinen arbeta degen långsamt i cirka 8 minuter. Tillsätt sedan salt och låt ­degen arbetas i ytterligare 4 minuter på snabbare hastighet. När degen är färdig, lägg upp den i en lätt oljad bunke och låt den vila där i rumstemperatur i cirka 60 minuter. Vik degen i bunken och låt den ligga kvar ännu en timme. Detta moment upprepas sedan en gång till (alltså ska degen ligga i tre timmar totalt).

ANNONS

Därefter – när du har vikt degen två gånger – ta upp den ur bunken. Vik den och lägg ner den i en välmjölad korg eller brödform. Låt degen jäsa upp till kanten och baka ­brödet samma dag (om du vill vänta med att baka ut brödet, ställ degen i kylen till nästa morgon).

Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp försiktigt upp brödet på en plåt med bakplåts­papper och sätt in i ugnen. Släng in 1 dl ­vatten på botten i ugnen för att skapa ånga. (Tänk på att ugnen bör vara ren och att du måste vara försiktig så att du inte bränner dig.) Sänk värmen till 200 grader och grädda i cirka 30-40 minuter. Låt svalna på galler. Variera gärna genom att tillsätta olika frön eller rivna rotfrukter. Dessa tillsätts i så fall i samband med saltet.

Honungscookies med vit choklad

Ingredienser:

(cirka 50 stycken)

350 gram svenskt smör

300 gram socker

5 gram salt

10 gram bikar­bonat

1 ägg

100 gram svensk honung

500 gram vetemjöl

100 gram vit choklad

Gör så här:

Blanda ihop smör och socker först. ­Tillsätt därefter ägget och honungen. Rör ut bikarbonaten i de torra ingredienserna och tillsätt dessa till blandningen. Hacka sist ner den vita chokladen.

ANNONS

Forma till bollar, cirka 50 stycken, och lägg på en plåt. Tänk på att de flyter ut en del så lägg dem inte för nära varandra. Baka mitt i ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter. Kolla gärna till dem mellan varven.

ANNONS