Carl Bennet: Det tar nog hela 2021 innan det blir normalt

Coronapandemin fick flera branscher att svikta och kollapsa. Men det var också året då industrimannen och Getinges storägare Carl Bennet fick en viktig roll i att få tillverkat så många respiratorer som möjligt för att rädda liv.
– Det var en fantastisk upplevelse att se hur människor hjälpte till och växlade upp, säger han.

ANNONS
|

Industrimannen, friherren och mångmiljardären Carl Bennet brukar alltid vara med på näringslivets maktlista i Göteborg – så även i år där Getinges viktiga verksamhet med att tillverka respiratorer lyfte honom till en andraplats på listan. Vi tog ett samtal med den samhällsengagerade företagsledaren om vad som väntar och året som varit, där han bland annat fört flera samtal med regeringsföreträdare om hur krisen påverkar Sverige på kort och lång sikt.

– Om man kombinerar makten med förtroende så blir jag jätteglad. Förhoppningsvis ligger det en del ansvar i detta, som ska hanteras på rätt sätt. Jag brukar säga att ”the proof is in the pudding”, och man kan snabbt åka ut från listor, om man missköter sig. Så det gäller att vara med och utvecklas tillsammans med samhället på ett bra sätt, säger Carl Bennet.

ANNONS
Getinges ägare och styrelseordförande, som bor och verkar i Göteborg, tror att pandemin kan ha skapat en ökad samhörighet mellan människor. Men det kan dröja innan samhället återhämtat sig från krisen.
Getinges ägare och styrelseordförande, som bor och verkar i Göteborg, tror att pandemin kan ha skapat en ökad samhörighet mellan människor. Men det kan dröja innan samhället återhämtat sig från krisen. Bild: Stefan Berg

LÄS MER:De är rikast i världen

Hur ser du på året som har gått?

– Det har varit väldigt dramatiskt och bekymmersamt att se ett samhälle vara så utsatt av någonting som det nästan inte har kunnat försvara sig emot. Och många människor har levt i en oro. Men för oss har det varit en stor glädje att få vara en del av räddningen, att vi tillverkar respiratorer som räddar liv, säger Carl Bennet.

Getinge mer än fördubblat tillverkningen av respiratorer från 10 000 till 25 000. Och man har tagit hjälp av permitterade Scaniaanställda som gått in i produktionen.

– Det var en fantastisk upplevelse att se hur människor hjälpte till och växlade upp. Det var en enorm laddning, man kände att man levererade produkter som är livsviktiga, säger Carl Bennet.

Hela världen har vänt sig till Getinge för hjälp

Getinges vd, Mattias Perjos, har haft hela världen på sitt skrivbord och täta kontakter med allt från Vita huset, New Yorks borgmästare, till länder och ambassadörer som hört av sig och behövt hjälp för att kunna möta pandemin.

– Det har varit en fin känsla att få vara med och arbeta med hälsovården och vända pandemin och klara ut situationen för många människor, säger han.

Under 2020 fick vi oss en tankeställare och lära oss att samhället är mycket mer sårbart än vi kunnat föreställa oss, konstaterar han.

ANNONS

– Vi har sektorer som har det otroligt jobbigt fortfarande, och jag hoppas verkligen att vi successivt kan komma till en normal situation, men det tar nog hela 2021, säger Carl Bennet.

Vändningen kommer kanske till sommaren, eller hösten nästa år, tror han.

Men när intensivvården för coronapatienter börjar klinga av, står tiotusentals inställda operationer i kö och väntar.

Coronapandemin tuffast av alla kriser

Bland de kriser han sett på nära håll och varit med om under sitt långa yrkesliv är coronapandemin tuffast av dem alla.

– Den har pågått så lång tid och har fortsatt både för enskilda, nationer och den trygghet som vi har i samhället. Människor har blivit mycket mer utsatta. Under andra kriser har det kommit massiva insatser så att man kunnat vända det ganska fort, men detta kommer att pågå över flera år, säger Carl Bennet.

Alla företag kommer inte att klara detta, en del kommer att gå under och människor förlora sina jobb.

Bland de allvarligaste problemen framöver är den växande arbetslösheten, inte minst bland ungdomar, tycker han.

– Vi kommer att få se en tuff utveckling där. Det beror framför allt på situationen i besöksnäringen. Den är utsatt, och det är där unga människor och människor som har mycket tillfälliga arbeten kommer in. Arbetslösheten slår väldigt hårt mot besöksnäringen och restaurangnäringen, som är en viktig del att få samhället att fungera.

ANNONS

– Så nu gäller det att satsa på utbildning och möjligheter att ställa om, och verkligen satsa och se till att unga människor kommer in lättare. Och man behöver se över vad man kan göra på invandrarsidan så att människor kommer mycket snabbare i arbete, säger han.

”Ett söndrigt samhälle är inte bra för någon”

Om man nu inte ska deppa ihop totalt – vad ser du för försonande drag inför 2021?

– Vi har lärt oss att uppskatta värden i samhället, som samhörighet, att människor faktiskt mår bra och att vi ska tänka på våra äldre på ett sätt som gör att de också känner trygghet. De har ju alltid tänkt på oss som nästa generation, och nu gäller det faktiskt att vi visar att det finns hög kvalitet för människor i slutet av livet också, säger Carl Bennet.

Coronpandemin har också lärt oss värdera saker som vi kanske tagit för självklara, konstaterar han.

– Den har gjort att man blir angelägen att omgivningen också har det bra. Ett söndrigt samhälle är inte bra för någon, så därför gäller det att se till att vi har kvalitet i alla länder, och att vi måste förbereda oss bättre än vi gjort. Så på det sättet har krisen varit bra på att sätta ljuset på saker, säger Carl Bennet.

ANNONS
ANNONS