Daniel Eriksson och hans Halmstad Brygghus håller på att återhämta sig efter en kraftig nedgång under inledningen av coronapandemin.
Daniel Eriksson och hans Halmstad Brygghus håller på att återhämta sig efter en kraftig nedgång under inledningen av coronapandemin. Bild: Lina Salomonsson

Bryggmästare reagerar mot snedvriden konkurrens

Öljättarnas volymavtal med restauranger och hotell slår undan benen för de lokala mikrobryggerierna. Det menar Daniel Eriksson som driver Halmstad Brygghus.

ANNONS
LocationHalmstad||

Coronakrisen har satt tydliga spår i Daniel Erikssons verksamhet på Slottsmöllan.

– Jag är orolig. I mars slog pandemin ner som en bomb och inom loppet av en vecka var samtliga ölprovningar avbokade och försäljningen till restaurangerna gick ner till noll. Det är tur att försäljningen på Systembolaget har varit stabil annars vet jag inte var vi hade befunnit oss i dag, säger han.

”Bundna av volymavtal”

Och enligt Daniel Eriksson lider lokala mikrobryggerier av coronapandemin i dubbel bemärkelse.

– Samtidigt som ölförsäljningen har minskat på krogarna är många restaurangägare bundna av volymavtal med de stora bryggerierna. Det innebär att de har förbundit sig att köpa in en viss mängd öl varje år trots att försäljningen pekar nedåt vilket i sin tur leder till att restaurangerna inte har ekonomiskt utrymme att plocka in lokala ölsorter i sitt sortiment.

ANNONS

Daniel Eriksson menar att dessa långtidsavtal snedvrider konkurrensen.

”Hämmar konkurrensen”

Johan Håkansson, som är ordförande i Sveriges Oberoende Bryggerier, är medveten om problematiken.

– Jag driver ett mikrobryggeri och har många gånger fått höra av krogägare att de inte har utrymme att köpa in lokala ölsorter på grund av dessa långtidsavtal. Det hämmar konkurrensen samtidigt som det är tråkigt för utvecklingen i ölbranschen att bara ett fåtal märken finns representerade på krogarna, säger han.

Konkurrensverket har för närvarande två pågående ärenden på sitt bord som gäller avtal mellan två större bryggerier och deras kunder inom hotell- och restaurangsektorn. Dessa ärenden har ingen koppling till Halmstad.

– Vi utreder om det finns vertikala avtal som innebär en långtgående låsning på marknaden. Vi prioriterar dessa ärenden men vi har ännu inte kommit så långt att vi kan bedöma om det håller för ett ingripande eller inte, säger Maria Bernhardsson, konkurrensråd på Konkurrensverket.

Vertikala avtal, som innehåller bestämmelser som hindrar, begränsar eller snedvrider konkurrensen, kan vara förbjudna enligt konkurrenslagen.

– I förlängningen kan ärendet avgöras i domstol men då måste vi först kunna bevisa att avtalen är konkurrensbegränsande. De måste också vara så omfattande att de skadar konkurrensen genom att hindra andra aktörers möjlighet till etablering eller expansion på marknaden, säger Maria Bernhardsson.

ANNONS

Ett företag som bryter mot konkurrensreglerna kan bli skyldigt att betala en konkurrensskadeavgift.

ANNONS