”Jag tror faktiskt att det blir en bra sommar ändå,” säger Annelie Lindgren, hotellchef på Clarion Collection Norre Park.
”Jag tror faktiskt att det blir en bra sommar ändå,” säger Annelie Lindgren, hotellchef på Clarion Collection Norre Park. Bild: Roger Larsson

Bokningar ramlar in efter lättade reserestriktioner

Beskedet om lättade reserestriktioner märks på hotell och pensionat i Halmstad. Flera vittnar om ett ökat bokningstryck.
– Från att ha varit väldigt, väldigt mörkt ser vi ett ljus i tunneln, säger Annelie Lindgren, hotellchef på Clarion Collection Norre Park.

ANNONS
|

De är inte helt på normala nivåer men bokningarna har definitivt vänt uppåt, enligt Annelie Lindgren.

När Folkhälsomyndigheten i förra veckan meddelade att symtomfria kan resa fritt i Sverige från 13 juni blev effekten snabb.

– Redan dagen efter började det ringa hysteriskt, säger hon.

Hotellbranschen är en av dem som drabbats hårt av coronapandemin. Annelie Lindgren berättar att avbokningarna bara rasade in när viruset bröt ut tidigare i år.

LÄS MER:Fritt fram för Sverigeresor i sommar

I och med att utvecklingen nu börjat vända kan personalen, som varit permitterad, återvända till jobbet.

– Veckan efter midsommar är det fullt ös, då är alla tillbaka. Plus att vi får ta in lite sommarpersonal. Det är jätteroligt, säger Annelie Lindgren och tillägger:

ANNONS

– Jag tror faktiskt att det blir en bra sommar ändå.

Även Ringenäs Golfhotell har märkt ett ökat bokningstryck sedan förra veckan, berättar Anna Käll, hotell- och konferenschef. På frågan om förväntningarna på sommaren framåt svarar hon:

– Förutsatt att inget annat händer i utvecklingen kring corona tror jag att vi kommer få turister som kommer till oss och vill bo i sommar. Men jag tror inte att det kommer stora grupper utan man kanske reser två och två eller kanske i sällskap om fyra.

Catarina Arvidsson bedömer att cirka 15-20 procent av gästerna som bor över på Steninge kuststation kommer från utlandet. Och av dem är det många som cyklar Kattegattleden. I år verkar dock de utländska turisterna bli få. ”Nästan alla de som inte kommer från Sverige har bokat av,” säger Catarina.
Catarina Arvidsson bedömer att cirka 15-20 procent av gästerna som bor över på Steninge kuststation kommer från utlandet. Och av dem är det många som cyklar Kattegattleden. I år verkar dock de utländska turisterna bli få. ”Nästan alla de som inte kommer från Sverige har bokat av,” säger Catarina. Bild: Johan Persson

Steninge Kuststation har också börjat få fler in bokningar till pensionatet, även om de inte alls är i närheten av en vanlig sommar. Och gäster från andra länder lyser med sin frånvaro, berättar ägaren Catarina Arvidsson.

– Det är fortsatt avbokningar från utländska gäster. Min gissning är att det beror på att Sverige har fått lite dåligt rykte utomlands under pandemin, säger Arvidsson som samtidigt gläds över att bokningsläget trots allt börjat vända.

– Men vi är också lite oroliga för att det ska bli väldigt mycket folk i sommar. Och att vi kommer få lägga mycket tid och energi på att upprätthålla ”god covid-ordning”. Det är så klart jätteviktigt, tillägger hon.

ANNONS

LÄS MER: Turistnäringen hoppas på förlängt stöd

Inför att reserestriktionerna lättas lanserade branschorganisationen Visita i veckan kampanjen ”Safe to visit” som sammanfattar Folkhälsomyndighetens riktlinjer för hotell, restauranger och campingplatser.

Catarina Arvidsson räknar upp en lång lista med åtgärder som man vidtar på Steninge Kuststation för att minska risken för smittspridning.

Bland annat har bufféer tagits bort och i stället satsas det nu på bordsservering.

– Vi har också räknat om platser och gjort om våra bokningsrutiner för hur mycket gäster vi kan ta in, säger hon och fortsätter:

– Vi kommer göra allt för att hantera det här så att vi kan garantera en trygg miljö för våra gäster.

Fakta: Riktlinjer för hotell

I veckan lanserade branschorganisationen Visita kampanjen ”Safe to visit” som sammanfattar corona-riktlinjer för hotell, restauranger och campingplatser.

För hotell gäller bland annat följande:

Markera avstånd på golvet för exempelvis köer. Möblera om eller på annat sätt skapa utrymme för att undvika trängsel. Begränsa antalet personer i lokaler där många riskerar att samlas. Ta fram alternativa lösningar till köer (exempelvis system för nummerlappar). Utöka städrutiner i såväl allmänna utrymmen som hotellrum. Var extra noga med toaletter samt kontaktytor som handtag, knoppar, strömbrytare och fjärrkontroller. Erbjud gäster möjlighet att tvätta händerna och handsprit.

Källa: Visita

ANNONS