Lisa Perby, vars företag säljer menskoppar, kräver att regeringen ser till att mensskydd klassas som medicintekniska produkter.
Lisa Perby, vars företag säljer menskoppar, kräver att regeringen ser till att mensskydd klassas som medicintekniska produkter. Bild: Jari Välitalo

Bindor blir fråga för regeringen

Kondomer och plåster klassas som medicintekniska produkter – med särskilda krav på tillverkarna – men inte mensskydd. Lisa Perby, vars företag säljer menskoppar, skriver därför till regeringen för att få till en ändring.

ANNONS

Lisa Perby i Halmstad, som driver företaget MonthlyCup, skriver till socialministern att det ter sig ”närmast stötande” att kondomer och plåster, men inte mensskydd, klassas som medicintekniska.

Kemikalieinspektionen har i och för sig, på uppdrag av regeringen, gjort en omfattande kontroll av mensskydd och kommit fram till att ”risken för negativa hälsoeffekter är låg”.

Lisa Perby reagerar dock över att Kemikalieinspektionen i sina analyser av skydden fann 21 av de 62 farliga och misstänkt farliga ämnen man sökte efter i produkterna – även om halterna var mycket låga.

I skrivelsen påpekar Perby att flertalet av dessa ämnen är klassade som hälsofarliga, cancerframkallande eller allergiframkallande vid högre koncentrationer.

ANNONS

Hon hänvisar till att mensskydd används under en lång tid av en kvinnas liv – sammanlagt sju år – och att de då är i kontakt med slemhinnor nära fortplantningsorganen. Perby framhåller i det sammanhanget att dessa slemhinnor har 80 gånger högre upptagningsförmåga jämfört med om man får i sig kemiska ämnen i munnen.

Hon jämför med att menskopparna hon säljer är klassade som medicintekniska i USA.

Hon jämför med att menskopparna hon säljer är klassade som medicintekniska i USA. Klassningen innebär bland annat att produkten ska vara spårbar till dess råvara och att varje tillverkningssteg ska övervakas noga.

ANNONS