Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Här får hunden också leva strandliv

På sommaren är hunden ofta portad från stränderna på västkusten. Men det finns undantag. De flesta hundbad finns i Falkenberg.

När solen lyser oss varma och ett svalkande dopp lockar är det skönt att kunna lämna stugan eller tältet utan att sorgsna hundögon följer en med blicken. Vår fyrfota vän är förbjuden på de flesta halländska havsstränder på sommaren, men många kommuner har valt att erbjuda särskilt anvisade hundbadplatser.

Bäst i länet är utan tvekan Falkenberg. Här finns tre fina hundbad att välja mellan där både husse, matte och vovven kan ta sig ett dopp. Dessa ligger i norra delen av Olofsbo havsbad, södra delen av Skrea strand, som anses vara den finaste stranden i hela Falkenberg, samt södra delen av Ugglarps havsbad.

Enligt Randolph Stenlund, turistbyråchef i Falkenberg, uppskattas hundbaden av många och klagomålen är förvånansvärt få.

– Vi har medvetet valt att förlägga hundbaden i anslutning till befintliga bad och inte på undanskymda platser. Detta är de tre finaste stränderna vi har, säger han.

Anledningen är helt enkelt att många som turistar i kommunen har hund och uppskattar att kunna få ta vovven med sig.

– Och det är bättre att ta hunden med sig än att lämna den i en stuga. Vi är en turistkommun och vill kunna erbjuda den här servicen. Och vi har så långa stränder så utrymmet saknas ju inte, säger Randolph Stenlund.

I samma bana tänker inte Halmstad kommun, som valt att förlägga sitt enda hundbad till ett område på Västra stranden som definitivt inte är en av kommunens finaste. Badet sträcker sig från piren och 300 meter västerut. Det är även tillåtet att bada med hunden på vissa naturstränder.

Även Laholm och Varberg har speciella hundbadplatser. I Laholm hittar man den nedanför Kattvägen i Skummeslövsstrand och i Varberg på Getteröns tredje vik.

Kungsbacka däremot har inget särskilt hundbad, men har heller inget förbud mot att ha hunden med sig på stranden. En rekommendation säger dock att om man tar med hunden till stranden bör den hållas avsides och kopplad.