Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Här behövs en dubbel Bragd-Birger

Sverige mot regerande mästarlaget Serbien i Davis cup-kvartsfinalen i Halmstad i arena.

Michael Ryderstedt och Ervin Eleskovic, rankade 297:a respektive 355:a i världen, mot världsettan Novak Djokovic samt Viktor Troicki, rankad 16 på den senaste listan.

Ni ser själva.

Jag tror aldrig att ett svenskt Davis cup-lag har varit så nederlagstippat i historien och knappt något svenskt landslag i någon annan sport heller om vi inte går till de i periferin.

Även om den svenska finalsegern mot USA i Scandinavium i Göteborg 1984 visar att allt kan hända i Davis cup. USA kom med världsettan John McEnroe och världstvåan Jimmy Connors och världens bästa dubbelpar McEnroe/Peter Fleming och allt var över efter andra dagen när – Sverige ledde med 3–0 sedan bland annat Henrik Sundström spelat sitt livs tennis!

Så visst, Davis cup-historien är full av mirakel och skrällar.

Den svenske DC-kaptenen Thomas Enqvist hänvisade till när dansken Michael Tausen betvingade den spanske världsstjärnan Emilio Sanchez eller när Stefan Edberg sensationellt föll mot Frederick Fetteler i Bröndbyhallen i Köpenhamn 1995 när Sverige till slut vände 0–2-underläge till seger, 3–2.

– Jag var med då, inflikade Thomas.

Medan tennisoraklet Björn Hellberg påminde sig den största, men inte alls så välkända, skrällen när ett minst sagt mediokert Ecuador på 60-talet slog ut jätten USA med Arthur Ashe i spetsen.

Men pratar vi tennis och Davis cup går det naturligtvis inte att kringgå Birger Andersson från småländska Bodafors 1975, Bragd-Birger.

Den som kanske mest av alla personifierar benämningen Davis cup-bragd.

Inte nog med att den gänglige smålänningen slog Karl Meiler i den femte och avgörande singelmatchen borta mot Västtyskland sedan tysken fått gummiarm.

En ännu större prestation var när han i Europa-finalen och kvarten mot Spanien slog José Higueras 3–6, 6–4, 6–3, 6–0 på gruset i ett stekhett Barcelona.

Så även om Birger fick vara åskådare när Sverige i Kungliga Hallen i Stockholm säkrade sin första Davis cup-titel mot Tjeckoslovakien med 3–2 när en viss Björn Borg vann allt och Ove Bengtsson förlorade sina båda singlar, men vann dubbeln med Björn – så var det Bragd-Birger som beredde vägen för den historiska triumfen.

Men.

Problemet den här gången är att det räcker inte att Ervin Eleskovic eller Michael Ryderstedt gör en ”Bragd-Birger”. Den här gången måste BÅDA göra det samtidigt.

I synnerhet som världsettan Novak Djokovic, trots stenhårt program och all uppståndelse efter Wimbledon-segern, nu kommer, stolt ställer upp för sitt land och dessutom spelar förstasingel, vilket naturligtvis ger kvartsfinalen i Halmstad arena en helt annan glans.

Eller som den 24-årige serben själv uttryckte det i samband med lottningen:

– För mig är det stor skillnad att för mig själv och spela för mitt land, jag älskar att vara en del av laget.

Det är då som det känns ännu mer surt att Robin Söderling har tackat nej till en Davis cup-kvartsfinal på grund av att han känner sig sliten, samtidigt som han förbereder sig i Båstad för att spela Swedish open.

Jag menar, om det är någon som med all rätt hade kunnat känna sig sliten och hoppat av så är det Djokovic som blott har förlorat en match i år, en motsvarighet som, enligt Hellberg, inte har skådats, sedan amerikanskan Helen Wils Moody vann alla matcher ett år på 30-talet.

Visst, Söderling behöver naturligtvis också vila. Men inte mot regerande mästarna i en kvartsfinal på hemmaplan när Sverige för första gången sedan 1999 hade, jag skriver hade, chansen att nå semifinal. Och inte när Joachim ”Pim-Pim” Johansson helt oväntat hade hoppat av, vilket innebar att lagkompisarna i ett bräckligt lag behövde mer stöd än någonsin av sin ende världsstjärna.

Fast det säger naturligtvis ingen i laget. Utåt sett.

Och därför kommer Sveriges tolv finaler och sju segrar, varav den senaste 1998, där förbli.

Samtidigt känns det märkligt att Thomas Enqvist påtalar hur stort det är att Sverige faktiskt tillhör de åtta bästa i världen och att det inte är i många sporter som landet gör det när Svenska Tennismagasinet ägnar en ynklig sida (dessutom förbundets informationssida) åt Davis cup-kvarten. Plus tre om Djokovic. Av totalt 156. Mot 73(!) om Båstad.

Uppgivet på förhand, någon...?