Judisk resa. Artisten Danny Gordon är en av programledarna för UR:s nya serie Aarons nya land som producerats av Anita Santesson.
Judisk resa. Artisten Danny Gordon är en av programledarna för UR:s nya serie Aarons nya land som producerats av Anita Santesson.

Guidad tur genom den svensk-judiska historien

Följer man judarnas svenska historia bakåt leder flera spår till västkusten och Göteborg. TV-serien Aarons nya land lyfter fram ett minoritetsfolks historia som är hög- aktuell i dag.

ANNONS
|

– Det är så otroligt spännande att lära sig mer om historien, säger Anita Santesson, producent för tv-serien Aarons nya land.

Med start den 29 juli sänder UR fyra avsnitt av Aarons nya land. Serien handlar om judars och judendomens historia i Sverige, från 1774 då Aaron Isaac kom till ett Sverige där judar var förbjudna och fram till i dag.

– Det är som en guidad tur genom den svensk-judiska historien, gjord med glimten i ögat och inte helt i kronologisk ordning, säger Anita Santesson.

Serien fokuserar på konkreta saker och berättar historien bakom dem. Som hur det gick till när byggnaden bredvid synagogan på Stora Nygatan 17 1/2 i Göteborg fick sitt ovanliga gatunummer. Fokus ligger även på Marstrand. Det var länge en frihamn, där Sveriges lagar inte gällde. Dit kom därför många judar, och när de var tio män kunde de skapa en liten församling.

ANNONS

– Den låg i en pytteliten lokal i muren till Villa Baidara på Marstrand och den finns fortfarande kvar, säger Santesson.

Idén till serien växte fram när Anita Santesson arbetade med ett annat filmprojekt om resande folket. Det judiska minoritetsfolkets historia är på många vis högaktuell i dagens samhälle där vi diskuterar integration, invandring, och där politiska partier menar att den svenska kulturen kan vara hotad.

– Jag hoppas att man taggar ner med fördomarna när man ser serien. Det är viktigt att vi fördjupar oss i historien. Vad har vi lärt oss? Det är mycket debatt om flyktingar och integration, och judarna är ett oerhört välintegrerat folk. De är svenskar men har också behållit egnakulturella traditioner. Hur lyckades de med det, och hur kan vi göra för att lyckas lika bra idag?, säger hon.

Anita Santesson är väl inläst på den svensk-judiska historien och bubblar av anekdoter. Bland hennes favoritställen finns den judiska begravningsplatsen i Göteborg. Den som ligger lite inklämd vid Svingeln, bland nya hus och bangården där tågen till Göteborgs central rullar in.

ANNONS

– Det är en häftig gravplats, och där ligger flera av de allra första judarna som kom till Sverige begravna.

Vem: Den första juden som fick bosätta sig i Sverige.

När: Kom till Sverige 1774 då han var 44 år.

Hur: Aaron Isaac var duktig på att gravera sigill, vilket var ett yrke som knappt någon i Sverige behärskade. Efter ett år fick han tillstånd att grunda en judisk församling och ett par år senare byggdes synagogor i Stockholm, Göteborg och Norrköping.

TV-serien: Aarons nya land sänds i SVT1 på onsdagar klockan 22.00, med start den 29 juli.

ANNONS