Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Carl Fredrik Graf (M)

Graf (M): ”Ny arena till 2013 inte realistiskt”

Halmstads BK:s nya arenaprojekt får ett ljummet mottagande av kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) – som förväntas låna ut 100 miljoner skattekronor till bygget.

– Jag vill inte värdera projektet mer än att konstatera att det är betydligt större belopp än dem som för närvarande finns i planeringsdirektiv och budget. Det är inte realistiskt att en ny arena står klar 2013, säger han.

HP-sporten avslöjade Halmstads BK:s senaste planer på att bygga en ny fotbollsstadion på Sannarp i lördags. Arenan skulle vara klar till dam-EM-slutspelet 2013 och ha 10 000 sittplatser.

HBK har säkrat finansiering på 100 miljoner kronor och vill nu att Halmstads kommun dels ger klubbens arenabolag ett helst ränte- och amorteringsfritt lån på samma belopp, dels hyr arenan och garanterar ett driftsbidrag i 20 år.

Graf – som understryker att han ännu inte vet mer om projektet än vad som stod i HP:s artikel – gör tummen upp för arenans storlek (”volymen närmar sig en nivå som jag tror stämmer överens med vad som kan vara behovet”), men sätter desto fler frågetecken för tidsplanen och ekonomin.

– Den finansiering som presenterades i artikeln är inte en färdig finansiering utan den förutsätter ett väldigt stort kommunalt engagemang. Det innebär att vi i så fall måste göra en omprioritering av vår investeringsbudget.

– Vi kommer naturligtvis i vårt planeringsdirektiv med budget för 2012–2014 att ha med resonemang kring detta, men vad de resonemangen landar i politiskt är inte klart vid det här laget, säger han.

Den borgerliga kommunledningen har i sitt planeringsdirektiv och budget för 2011–2013 avsatt totalt 50 miljoner kronor för att renovera Örjans vall åren 2013–2014, med tyngdpunkten lagd på 2014.

I samma dokument öppnas dock för förslag på en ny arena som ”innebär att en väsentlig del av kostnaderna bärs av utomstående intressenter”.

Vad är ”en väsentlig del”?

– Det får man titta på, svarar Graf.

– Men jag kan konstatera att det inte är realistiskt att en ny arena står klar 2013. Dels ligger det tidigare i investeringsplanen än vad vi har sagt, och det fordrar också, föreställer jag mig, detaljplaneförändringar. Den processen tar längre tid än att man ska klara av både detaljplan, projektering och byggnation så att den står klar vårsäsongen 2013.

Hur ser du på att du informerades om projektet först via tidningen?

– Jag tror mig veta att HBK har haft dialoger med tjänstemännen, men jag känner inte till varför man presenterade det på detta sättet. Jag tycker inte att jag behöver värdera det.

Byggs fotbollsarenan där Halmstad arenas A-plan ligger i dag, vilket är HBK:s förslag, måste även en ny friidrottsarena byggas någon annanstans. Kostnaden för detta och infrastruktur har kommunen tidigare beräknat till 25 miljoner kronor.

– Det finns inte med i den här kalkylen, noterar Graf.

Hur viktigt tycker du att det är för Halmstads kommun att ha ett stabilt, välmående lag i fotbollsallsvenskan?

– Det är naturligtvis en väldig fördel för kommunen, både för kommunen som upplevelsestad och för kommunens varumärke att vi har elitidrottslag. Fotboll är den största sporten och jag tycker det känns mycket angeläget att vi har ett lag i högsta serien.

HBK menar att en ny arena är en förutsättning för detta.

– Absolut, men det är fler förutsättningar: att man har en väl fungerande organisation och levererar bra resultat på fotbollsplanen. Det ena hänger ihop med det andra, jag inser det.

cDet är betydligt större belopp än dem som för närvarande finns i planeringsdirektiv och budget.

carl fredrik graf (M).