Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Redan på plats. I paviljongerna flyttade vuxenutbildningen in i förra veckan. Rosa Aarnes är biträdande rektor och är nöjd med den nya bostadssituationen.

Fyra flyglar färdiga för flyttande förstaklickare

Inflyttningen i paviljongerna var i full gång inför att eleverna i årskurs ett på Osbecksgymnasiet i dag gör sin första dag i de provisoriska renoveringslokalerna på skolans parkeringsplats.

I dag ska de tillfälliga lokalerna fyllas med nya elever när Osbecksgymnasiets nya ettor kommer till sin första skoldag. På torsdag är det sedan dags för de återvändande eleverna, till årskurs två och tre, att sitta in i de olika längorna. Innan det blir dags att flytta in i den ombyggda huvudbyggnaden.

I går var det fortfarande mycket som skulle bli klart inför ankomsten i de olika paviljongerna.

– Det är lite olika saker i flyttandet här som man märker ska trilla på plats innan det är färdigt. Nu har vi elektriker på plats för att fixa en del som inte är som det ska, det är mörkt på toaletten och kaffeapparaten fungerar inte, men det är sådant som löser sig, säger Rosa Aarnes, biträdande rektor på vuxenutbildningen, vars enhet flyttade över till paviljongerna redan i förra veckan.

Även om det ser ut som att de flesta av möblerna är på plats i de delar där vuxenutbildningen ska husera, står det en flyttkartong eller två i hörnen. Men det som skvallrar mest om att det är lite kvar att bita i är plattorna i taket, som ska dölja teknik och sladdar, som lyfts ner i väntan på att det sista fixet.

– Det vi är lite tagna över är att det är så fina lokaler, även om de ska vara tillfälliga. Vi håller på att bo in oss nu och vi ska vara inflyttade i de ombyggda lokalerna i februari, men för vår del gör det inget om det drar ut på tiden, säger Rosa Aarnes.

Mellan de fyra byggnadskropparna stod det olika fordon som tillhör hantverkare som grejar med det sista. Förutom det gick det även skolpersonal med bruna flyttkartonger som tömts på sitt innehåll. Mitt i flyttyran anlände andra med lite mer piffiga detaljer – som krukor och blommor, som troligen ska lyfta lokalerna under de första skoldagarna efter sommarlovet.

De tillfälliga lokalerna har satts på plats och hyrs ut av Temporent, som byggt samman modulerna på plats. Det är även de som svarar för service av lokalerna under uthyrningen.

– Det är skolsalar, grupper och toaletter som vi levererar färdiga och som sedan ska fungera med vatten, avlopp, el och datornätverk. Därför kan man inte kalla det här för baracker, säger Tomas Paulsson, regionchef på företaget.

Han anser att baracker är ett gammalt begrepp som inte passar in på vad de hyr ut och tror det bygger på gamla uppfattningar.

– Många tror det är byggbaracker för den fyrkantiga formen. Men vi kan inte sätta upp skräp. Vi har byggt ihop en helt ny skola på två och en halv månad. Det här är byggnader som uppfyller nybyggnadskrav för att det ska vara bra ventilation, ljud och ljus i lokalerna, säger Tomas Paulsson.