Inressanta fynd. En arkeologisk undersökning av platsen där moskén är tänkt att uppföras kan göra att det inte blir någon affär mellan kommunen och Islamiska barn- och kulturföreningen.
Inressanta fynd. En arkeologisk undersökning av platsen där moskén är tänkt att uppföras kan göra att det inte blir någon affär mellan kommunen och Islamiska barn- och kulturföreningen.

Fynd på gammalt slagfält hotar moské

Flera fynd gjordes när Kulturmiljö Halland genomförde en undersökning på Fyllinge. Om arkeologerna vill gräva djupare kan det innebära stopp för det planerade moskébygget.

ANNONS
|

Nyligen genomfördes en arkeologisk förundersökning på Fyllinge där Islamiska barn- och kulturföreningen har planer på att bygga en moské, något som HP tidigare har berättat.

Vid undersökningen hittades flera rester från slaget vid Fyllebro som utspelade sig år 1676. Det rör sig bland annat om knappar till soldaternas kläder, en del av en stigbygel och flera pistolkulor.

–Det som var intressant var att kulorna inte var avfyrade utan de har förmodligen tappats. Man kan säga att den här delen av slagfältet, som ligger inom delen som ska exploateras, inte låg i stridens centrum, utan i den bakre delen där kavalleriet var uppställt, säger Stina Tegnhed antikvarie på Kulturmiljö Halland, som var med och genomförde undersökningen.

ANNONS

Islamiska barn- och kulturföreningen har sedan tidigare erbjudits möjlighet att reservera marken, men innan det blir aktuellt att bygga måste ytterligare undersökningar genomföras i området, enligt Tommy Andersson, markstrateg på samhällsbyggnadskontoret.

–Jag ska träffa länsstyrelsen och få reda på vad de har hittat. Nästa steg är att se om de vill göra en utgrävning och där vet jag inte hur långt vi kommer att gå, säger han.

Det fortsatta arbetet kan eventuellt stjälpa bygget, enligt Andersson.

–Blir kostnaderna för utgrävningen för dyr i förhållande till gängse tomtpris så brukar kommunen inte bygga där, säger han.

Förutom rester från slagfältet återfanns också en botten på en förhistorisk grav.

–Det är så pass unika lämningar att det är väl värt att gå vidare och göra en arkeologisk slutundersökning. Då kan vi få en mer mångfacetterad bild av vad som hände på platsen, sådant som kanske inte alltid berättas i de storslagna beskrivningarna av slaget, säger Stina Tegnhed.

Hon förklarar att det inte är så vanligt att man får chansen att undersöka ett slagfält.

–Nu har man ett gyllene tillfälle att se hur området har använts. Det tillfället kommer inte igen så all information som vi kan få fram är viktig, säger Stina Tegnhed.

ANNONS
ANNONS