Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fungerar din måltidsplanering?

Vi fastnar alla då och då i en rutt när det kommer till måltidsplanering. Samma fyra eller fem måltider läggs till i vår måltidsplan varje vecka eftersom vi vet att de går snabbt, att de är goda och att de får jobbet gjort. Men fungerar verkligen den gamla duplicerade måltidsplanen fortfarande för dig?

Poängen med en måltidsplanering är att man så enkelt som möjligt ska få en måltid på bordet varje kväll som alla äter och tycker om. En gammal, krystad måltidsplan passar in i den strategin, men ibland behöver vi förnya vår måltidsplanering för att återfå njutning och nöje i våra schemalagda recept.

Här är några enkla metoder för att ge inspiration och kreativitet till dina måltidsplaner. Det finns en mängd andra idéer, men vi håller det enkelt och delar bara med oss av de mest effektiva idag.

Välj ett nytt recept på måfå

Idag finns det mängder av sajter som kan hjälpa dig att slumpa fram ett nytt recept till din samling. Eller varför inte använda sig av en gammal hederlig kokbok och helt enkelt välja en sida på måfå. Ett annat vanligt sätt att slumpa fram nya recept är att helt enkelt använda sig av Google. Det är väldigt lätt att bara söka efter “huvudingrediens” och “recept”.

Dessa metoder är alla väldigt bra till att få inspiration till att prova att laga något nytt. Men som du säkert redan känner igen kan det gå åt väldigt mycket tid för att hitta ett recept som alla tycker om. Sedan behöver man lägga till tid för inhandling av ingredienser och tillagning av måltiden i sig. Detta är tid som du förmodligen mycket hellre hade spenderat som egentid.

Dela recept med vänner

Har du någonsin smakat på en fantastiskt måltid som en vän, släkting eller kanske granne har lagat och frågat efter receptet? Det händer hela tiden. Att dela recept kan motivera dig till att prova nya, spännande maträtter. Dock har inte alla vänner eller familj som är fenor i köket.

Genom att använda tjänster som exempelvis HelloFresh kan du enkelt planera din matlagning veckovis och laga snabb middag. Ett stort plus är att man då också får färska ingredienser levererade direkt till dörren och inte behöver lägga ner tid på att gå till mataffären. Dessutom tar det bort risken att man glömmer vissa viktiga ingredienser.

Tjänster som denna gör det även enkelt att byta mellan veckoplaner med enkla recept. Du kan till exempel välja familjevänligt, vegetariskt, fisk och grönsaker, kött, premium eller prova mat från ett spännande land i recept från “världens kök”. Perfekt om du behöver ny inspiration till din måltidsplanering,, spara tid när det kommer till matlagning och inhandling av råvaror. Eller kanske vill få en skjuts när det kommer till att äta en mer hälsosam lätt middag.

Planera längre fram

Om du normalt planerar en vecka i taget, prova att planera längre fram och kanske se till att även göra matlådor. Att planera för en annan tidsram kommer att utmana dig att bli kreativ och lägga till nya recept i din måltidsplanering. Dessutom gör du ditt framtida jag en tjänst och får bort uppgiften att planera måltiderna för ytterligare en vecka!

Om du är osäker på var du ska börja med att ändra din måltidsplanering, välj den veckodag som du har mest flexibilitet i ditt schema. Om du råkar välja ett recept som tar längre tid än vanligt kommer det inte att stressa dig lika mycket och kanske kan du rekrytera en hjälpande hand för att prova något nytt i köket!

Det är okej om din måltidsplan faller in i en rutin då och då, det händer oss alla! Men det behöver inte alls heller vara komplicerat att liva upp din måltidsplanering.

Lycka till med planeringen!