Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fula grönsaker ska minska matsvinnet

Glada gurkor, flerbenta morötter och palsternackor som kan dansa. Upp till en tredjedel av alla grönsaker som odlas klarar inte skönhetskraven och sorteras bort. Nu ska vi lära oss att bli mer toleranta.

- Hur duktiga vi som odlare än är blir det ändå en del som inte klarar kraven. Fullt ätbar mat sorteras bort, säger Olof Ansén, morotsodlare på Gotland.

Han berättar om den tekniskt avancerade processen, där "fina" morötter skiljs ut från de fula.

- Morötterna fotograferas med nio kameror, de tar 30 bilder per sekund. Det är jättetekniskt.

Fula grönsaker går till industrin, till djurmat eller blir biogas. Det gör förstås ont i ett bondehjärta, och ger dessutom mindre betalt.

Men nu har fler börjat uppmärksamma svinnet. Exempelvis börjar Coop sälja fula grönsaker till ett lite lägre pris.

- Vi gör det här för att minska matsvinnet. Det behövs både för klimatet och för att kunna mätta jordens befolkning, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.

Hon tror att konsumenterna kan vänja sig vid lite lustiga morötter och krokiga gurkor. Vi har blivit mer intresserade av mat och hur den blir till, och det kan göra att toleransen ökar, tror hon.

Olof Ansén håller med.

- Det är bra att vi vrider om vårt synsätt. Man ska inte slänga mat på grund av skönhetsidealet, säger han.