- Hur duktiga vi som odlare än är blir det ändå en del som inte klarar kraven. Fullt ätbar mat sorteras bort, säger Olof Ansén, morotsodlare på Gotland.
Han berättar om den tekniskt avancerade processen, där "fina" morötter skiljs ut från de fula.
- Morötterna fotograferas med nio kameror, de tar 30 bilder per sekund. Det är jättetekniskt.
Fula grönsaker går till industrin, till djurmat eller blir biogas. Det gör förstås ont i ett bondehjärta, och ger dessutom mindre betalt.
Men nu har fler börjat uppmärksamma svinnet. Exempelvis börjar Coop sälja fula grönsaker till ett lite lägre pris.
- Vi gör det här för att minska matsvinnet. Det behövs både för klimatet och för att kunna mätta jordens befolkning, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.
Hon tror att konsumenterna kan vänja sig vid lite lustiga morötter och krokiga gurkor. Vi har blivit mer intresserade av mat och hur den blir till, och det kan göra att toleransen ökar, tror hon.
Olof Ansén håller med.
- Det är bra att vi vrider om vårt synsätt. Man ska inte slänga mat på grund av skönhetsidealet, säger han.
Mellan 15 och 30 procent av de grönsaker som odlas sorteras bort. En del blir till mat inom industrin, men en stor del blir till biogas eller djurfoder.
Dessutom slängs var fjärde matkasse vi köper. Det vill Coop ändra på, och har tagit fram särskilda påsar för de fula grönsakerna, med tips tryckt på om hur matsvinnet undviks.
Exempelvis bör lök och potatis hållas separerade, så att potatisen inte börjar gro. Bananer håller längre med plastfil på knoppen. Trötta salladsblad piggas upp efter en timme i iskallt vatten.
Källa:Coop