Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fritzon ser fram mot sitt sommarjobb

Han står bara på scenen när det vankas masspublik. Annars sitter Göran Fritzon hemma i Oskarström och spelar lite för sig själv. I sommar ska mannen med det magiska Farfisa-ljudet ut på vägarna igen – med Gyllene Tider.

Det är snö, halka och minusgrader den dag vi träffar Göran Fritzon på ett kafé i Halmstad. Men vad gör det? Vi förtränger allt det vita och tittar framåt, mot ljuva sommartider (hej-hej) då den 50-årige organisten åker på turné.

– Det ska bli jätteroligt. Det känns bara som ”wow!”, säger Göran och gör V-tecken med bägge händerna

Han är en ovanlig arenamusiker. De övriga i Gyllene Tider jobbar mer eller mindre med musik till vardags men Göran har inte spelat regelbundet med någon artist eller band de senaste 20 åren.

– Jag sitter bara och klinkar lite hemma, på helgerna.

Detta har avbrutits tre gånger – med buller och brak: 1996, 2004 och i år när Gyllene Tider har återförenats för att spela in skivor och turnera. Göran har lämnat spelandet hemma på kammaren och klivit rakt ut i strålkastarljuset, inför tiotusentals jublande människor

– Det är förstås lite märkligt, säger Göran.

– Visst kan jag vara lite ringrostig men jag brukar snart komma igång. Vi har så roligt ihop och jag känner en stor trygghet med de övriga i bandet. Vi repeterade tusentals timmar på 70- och 80-talet och det har vi igen i dag.

Göran bor sedan länge i Oskarström, men han växte upp i Åled och började spela orgel i 12-årsåldern.

– Jag vet inte riktigt varför jag valde det instrumentet. Men vi hade en gammal tramporgel hemma och mamma har berättat att jag som liten brukade stå på pedalerna och sträcka upp händerna till tangenterna, som jag var för kort för att se.

Många år senare, i 13–14-årsåldern, frågade Göran sin musiklärare Bert Möller om råd.

– Jag ville spela i ett band och han tipsade mig om Micke Andersson (numera Syd, red.anm) och Anders Herrlin i Harplinge.

Resten är en välbekant historia. Gyllene Tider blev ett triumftåg som rullade på till 1985, när bandet upplöstes.

– Jag började jobba som scanneroperatör 1986 men fortsatte spela i olika konstellationer, ända tills jag tröttnade 93–94. Jag hade fått barn och jobbade heltid, så jag orkade inte flänga runt längre.

Göran var med när Gyllene Tider återuppstod för en kväll på Stora torg i Halmstad 1995 – men annars var musikkarriären över. The end.

Men inte riktigt.

Våren 1996 hade Göran fått tjänstledigt för att starta egen firma, mot att han hade lovat att hjälpa sina arbetsgivare under sommaren.

Sådant var läget när han en dag blev uppringd av Mats ”MP” Persson, gitarrist i Gyllene Tider.

– Han sa ”vi sitter på Tylöhus, kan du komma hit?”.

Resultatet av gruppmötet blev ”Återtåget”, en comeback för Gyllene Tider som spelade in en ep med hiten ”Jag går och fiskar” och åkte på turné.

– Jag fick meddela arbetsgivarna att jag tyvärr hade blivit upptagen på sommaren, och de blev inte glada.

Desto nöjdare blev publiken som såg Gyllene Tider, runt om i riket. Halmstadbandet gjorde succé. Igen.

– Det var magiskt. Jag var förvånad över att vi fortfarande var så populära.

Undertecknad såg konserten på Brottet den sommaren och jag minns jublet varje gång mannen bakom orgeln spelade någon av sina klassiska slingor. Görans Farfisa-sound var och är ett signum för bandet.

– Ljudet på min orgel, av modellen VIP 233, är unikt. Jag har även en lite större Farfisa-orgel men den låter inte likadant, säger Göran.

Efter turnén startade han Dynamit, en firma för grafisk produktion, med en kompis. Göran ägnade sig åt familj och arbete, och hade inte en tanke på någon fortsättning med Gyllene Tider.

Men 2004 var det dags igen, för albumet ”Finn 5 Fel” och monsterturnén GT25, Skandinaviens största hittills med sammanlagt en halv miljon åskådare.

– Störst av allt var Ullevi med nästan 60 000 i publiken. Det finns en scen i dvd:n ”GT25 Live” där jag glömmer bort att spela och bara står och tittar ut över arenan, säger Göran som nu kan se fram mot en ny magisk sommar.

– Den här gången är det ingen överraskning. Vi har pratat om det i några år men fick vänta tills i sommar, eftersom det gick så bra för Per Gessle och Roxette på deras världsturné.

Göran har kvar firman mer är för närvarande anställd av Hylte kommun som projektledare. Dessutom jobbar han med Tågdagarna i Landeryd.

I vinter har han dock fått ta en del ledigt för att åka till Skåne och spela in ett nytt album med Gyllene Tider.

– Det är jättebra låtar med en jäkla energi och stor charm, säger Göran Fritzon som om knappt fem månader ska stå där igen – bakom sin orgel, badande i strålkastarljus.

Gyllene Tider spelade tre låtar vid Roxettes konsert i Halmstad 2010, men annars är det nio år sedan Göran stod på scenen.

– Men det går säkert bra. Det är världens roligaste sommarjobb.