Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Frisörer i protest mot ”luftfakturor”

Halmstads frisörföretagare ger sig inte. Kampen mot kommunens tillsynsavgifter fortsatte i morse med en protestdemonstration på rådhuset och länsstyrelsen. – Vi kommer inte att ge oss förrän kommunen ändrar sig, underströk Alexandra Olsen på salong Vild och Vacker.

Det inte bara jäser i frisörleden i Halmstad, det fullkomligt kokar över av ilska sedan kommunen i vintras och våras genomförde en tillsyn som utmynnat i en lång rad överklaganden och protester mot vad frisörerna ser som oskäliga tillsynsavgifter.

Som HP berättat har kommunen fakturerat frisörer i samma lokal individuellt vilket inneburit att ett 15 minuters besök i en lokal i flera fall resulterat i att tre frisörer fått varsin faktura på dryga 2500 kronor.

Sedan en av dem, Alexandra Olsen, överklagat till länsstyrelsen fick hon delvis rätt mot kommunen och skulle bara behöva betala en del av avgiften, men kommunen överklagade i sin tur och ärendet ligger nu hos Mark och miljödomstolen för avgörande.

Efter att Hallandsposten skrev om Alexandra fick den ideella organisationen Centrum för rättvisa, som jobbar för att hjälpa medborgare som felbehandlats av stat och kommun, upp ögonen för fallet och har sedan dess drivit ärendet.

I morse kom de ner till Halmstad för att stötta frisörerna i protesten.

En grupp frisörer utrustade med protestlistor, överklaganden och plakat med slagord som ”Pengarna tillbaka”, ”Kommunens olagliga Klipp” och ”Stoppa kommunens olagliga avgifter” vandrade i trupp till rådhuset där miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Lars Püss fick ta emot en stor hög med överklaganden.

- Era protester har redan gett resultat. Vi har nu en diskussion om hur vi ska göra i framtiden. Vi har insett att vi måste bli bättre på att ha en dialog med er FÖRE vi sätter igång någonting, konstaterade Püss.

Han fick mycket kritik för att avgifter tas ut flera gånger för samma inspektion.

- Att ta ut fullt pris av samtliga i en lokal är fel. Ni skulle ha fördelat taxan inte multiplicerat. Det är olagligt att ta ut avgifter för ett arbete som inte är utfört i den omfattningen, underströk Viktoria Hybbinette, ombud för Centrum för rättvisa.

35 frisörer på 13 salonger omfattas av ”luftfakturorna”.

- Det är bra om rättsystemet får pröva om vi gjort rätt eller fel, tyckte Lars Püss.

Alexandra Olsen, vars fall alltså drog igång alltihop, hoppades att aktionen skulle resultera i ändrade rutiner och fakturering.

- Kommunen ger sig inte och det gör inte vi heller. Vi ska ha ner avgifterna. De ska inte fakturera småföretagare för tid som inte använts. Vi hoppas få rätt och att det blir prejudicerande för framtiden.