Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Överraskad. Gunnar Johansson är sedan 2009 professor i hälsovetenskap vid Högskolan i Halmstad. Det är utifrån sin tjänst här han väckte liv i sin 30 år gamla studie.

Flera hälsovinster med vegetarisk kost

Vegetarisk kost minskar risken för sjukdomar, att man dessutom går ned i vikt är en positiv bieffekt som har gjort Gunnar Johansson, professor i hälsovetenskap vid Högskolan i Halmstad, förvånad.

Som ung doktorand i början av 1980-talet arbetade han på Varbergs kurort. Utifrån den profil på hälsa som man arbetar med där gjordes en studie där 20 friska och normalviktiga personer mellan 20 och 60 år under ett års tid enbart skulle leva på vegetarisk kost.

Målet var att se om kosthållningen påverkade risken för cancer – något som resultatet så småningom också visade.

Under de kommande åren arbetade Gunnar Johansson både i England, Norge och i Umeå innan han år 2009 fick en professur på Högskolan i Halmstad.

I samma veva beslöt han sig för att ta tag i den gamla studien och samtidigt undersöka om det fanns fler vinster på hälsokontot att hämta – och så var det också.

– Risken för hjärt- och kärlsjukdomar hade minskat, den med. Den viktigaste så kallade riskmarkören, LDL-kolesterol i blod, hade krympt med 13 procent.

Personerna som ingick i studien mådde alldeles säkert bra av den nya kosthållningen, fast att de också skulle minska i vikt var inget som Gunnar Johansson hade räknat med skulle ske.

Läs mer om hälsovinsterna i lördagens tidning