Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler spelbolag förhindras att bedriva olaglig spelverksamhet

Spelinspektionen har nyligen gått ut med ett pressmeddelande om att de förbjuder fler spelbolag att tillhandahålla spel i Sverige utan att ha en nödvändig spellicens.

Bara i år har fyra spelbolag redan registrerats på Spelinspektionens lista – och detta trots att riktlinjerna om den svenska spellicensen varit transparenta sedan en tid tillbaka.

Den svenska spellicensen trädde i kraft 2019

I början av 2000- talet var den svenska spelmarknaden relativt oreglerad. Det medförde till att det var relativt fritt fram för utländska aktörer att marknadsföra sig på den svenska spelmarknaden.

Men som ett steg för att förbättra kontrollen över marknaden infördes det en spellicens den 1 januari 2019. Denna spellicens har varit en hörnsten på den svenska spelmarknaden på grund av dess reglering av de spelbolag som vill marknadsföra sig i Sverige.

De bolag som ville erhålla en svensk spellicens var tvungna att följa de särskilda reglerna inom landets och Spelinspektionens ramar, inklusive bl.a.

  • Spelbolaget får bara erbjuda en bonus i samband med det första spel tillfället.
  • Licenshavaren får inte erbjuda eller ge kredit för vadhållning i spelet.
  • Spelaren måste ange en övre gräns på sin insättning.
  • Licenshavaren måste aktivt motverka problemspelande.

Olagligt för utländska verksamheter att bedriva spel i Sverige

Ett mål med spelregleringen var att stänga ut olicensierade spelbolag från den svenska spelmarknaden. Av denna anledning är det för närvarande inte tillåtet för utländska spelbolag utan svensk spellicens att tillhandahålla spel till den svenska spelmarknaden.

Spelinspektionen gör alltså regelbundna kontroller av utländska spelbolag för att identifiera om de riktar sig till svenska spelare. Varje bedömning görs individuellt och myndigheten använder ett antal kriterier. Inklusive:

  • Om insättningar, uttag eller vinster görs i svensk valuta.
  • Om spelbolaget använder .se-domänen.
  • Om informationen på webbplatsen är på svenska.
  • Kontaktuppgifterna till kundtjänst finns med svenskt telefonnummer.

Nya spelbolag på Spelinspektionens lista

Nyligen har Spelinspektionen lagt till fyra nya speloperatörer på sin lista över företag som bedriver illegal spelverksamhet i Sverige.

Varje ärende bedöms individuellt och Spelinspektionen listar beslutet transparent på sin hemsida. Se på listan över otillåtna spelbolag. Vilka konsekvenserna blir varierar från fall till fall. Men det är inte ovanligt att myndigheten utfärdar anmärkning, varning eller återkallelse av speltillstånd i samma bolagskoncern, eventuellt ansöker hos förvaltningsrätten om betalningsspärr av ett visst konto.

Hur många spelbolag bedriver lagliga verksamheter i Sverige?

Idag finns det över 95 företag som har aktiva licenser på den svenska spelmarknaden, varav 65 av dessa är licensierade för kommersiellt online spel och vadslagning. För att se på listan över spelbolag med betting kan du gå in på bettingsajter.se och liknande jämförelsesajter.