Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fler misstänkta i härvan kring Charkas Assistans

Charkas Assistans vd sitter fortfarande häktad. Hans kompanjon är på fri fot, men fortfarande misstänkt. Samtidigt växer härvan kring assistansföretaget och ytterligare personer har delgivits misstanke.

Det kommer inte att bli något åtal nu i februari mot Charkas Assistans vd och vice vd. I stället har åklagare Ann-Christin Claesson utökat kretsen av misstänkta i utredningen som gäller grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott. De fyra män som nu står med i tingsrättens rullor över misstänkta är, enligt åklagaren, till största del personliga assistenter som ska ha agerat i samförstånd med den brottsmistsänkta företagsledningen.

– Rubriceringen är densamma, men de är inte misstänkta för grovt brott, förklarar åklagaren som inte kommer att begära några fler häktade i nuläget men övrigt inte vill kommentera utredningen.

De nytillkomna har fått offentliga försvarare och förhörs nu om sin inblanding i assistanshärvan.

I tidigare domar rörande assistansbedrägerier har en knäckfråga varit att assistenter har fått betalt för timmar som de inte har arbetat. Gången är normalt sådan att timrapporterna fylls i och kontrolleras av brukaren, alternativt dennes gode man eller förmyndare. De sammanställs sedan av assistansföretaget, som skickar in pappersarbetet till försäkringskassan. Hallandsposten har tidigare berättat om att timrapporteringen inte är datoriserad, utan lagras i pappersform ute på försäkringskassans lokalkontor. Därför är det svårt att komma åt fiffel med timredovisning och det krävs tips för att komma fuskarna på spåren.

I de tidigare assistansdomarna har timrapporter varit en tung del i bevisningen. Genom att visa att assistenterna lyfte timlön trots att de inte var på jobbet ställdes den rimliga frågan om den cp-skadade 32-årige i målet om "assistansfamiljen" egentligen behövde så mycket stöd som han fick pengar för. I sida efter sida radade åklagaren upp exempel. Vid ett tillfälle satt en assistent till och med i polisförhör samtidigt som försäkringskassan betalade hans timlön. Nyligen skrev Hallandsposten om ett fall där en medelålders man misstänks ha avlönat sina båda döttrar som assistenter i Halmstad, samtidigt som han själv bodde i Spanien. Alla tre utreds för grovt bidragsbrott i skrivande stund.

HP har pratat med en av de assistenter som nu står med som misstänkta i den pågående utredningen kring Charkas Assistans. Han säger sig ha arbetat som assistent åt företaget för länge sedan, men han har inte gjort någonting fel och vet inte varför han förekommer i utredningen.