Finanskris på fotbollens vis

ANNONS
|

Halmstads BK redovisade sin största rörelseförlust i klubbens 96-åriga historia – 15 miljoner kronor som efter så kallade återinförda överavskrivningar på spelartruppen friserades till 9.8 miljoner,

Samtidigt hade Khennet Tallinger, Svenska fotbollförbundets ordförande i elitlicensnämnden och tillika medlem i Riks-

idrottsnämnden, på en träff med Helsingborgs idrottsakademi tidigare framhållit just HBK som det ekonomiska föredömet inom svensk fotboll.

Det är bilden av svensk fotboll i dag.

Finanskrisen har nått även fotbollen, nationellt som internationellt.

I Fotbollskanalen Europa redovisades för ett tag sedan siffror om att summan på spelarförsäljningar inom Europa hade rasat från 1,7 miljarder euro till ”bara” 400 miljoner. En 75-procentig nedgång som naturligtvis inte bara handlade om summorna utan också en drastisk minskning av antalet transfers.

ANNONS

Men så har alltför många klubbar levt långt över sina tillgångar.

Det engelska fotbollförbundet uppskattar, enligt TT, att de engelska klubbarna i dag har skulder på 36 miljarder kronor. ”Det finns bara en sak som är säker med skulder och det är att dom måste återbetalas”, har fotbollförbundets ordförande David Triesman sagt.

Och HBK:s ordförande Ingemar Broström instämde efter klubbens årsmöte:

– Det är en enorm skillnad på bara ett år. Transfersummorna har rasat och det märker vi alla av, konstaterade han.

Det är naturligtvis också anledningen till HBK:s till synes alarmerande försämring med 38 miljoner 2009 jämfört med 2008.

I fjol generade spelarförsäljning (läs Andreas Johansson) och uthyrning 4,5 miljoner kronor. Året dessförinnan hade Peter Larsson, Dusan Djuric och Martin Fribrock inbringat 34,7 miljoner.

Den krassa sanningen är att klubbar som HBK inte överlever på den här nivån utan spelarförsäljningar.

Samt egen talangutveckling.

– Jag gick tillbaka till 1995-96 och sedan dess har vi, med något undantag, legat på spelarförsäljningar kring åtta, nio miljoner per år, betonade Broström som ändå med drygt 20 miljoner kronor i eget kapital kunde redovisa en ekonomi i balans.

Men för ett år sedan var det nästan det dubbla, 35.

Så visst måste det ha känts skönt att då ha kunnat presentera det egna sparkapitalet uppe på Sannarpsgymnasiets scen. Först i form av de svenska U21-mästarna. Och sedan de överlägsna vinnarna av Juniorallsvenskan södra Götaland.

ANNONS

Det är där klubbens framtid, såväl ekonomiskt som sportsligt, finns.

Att det i samarbetet med Espanyol också finns ett vidareförsäljningsavtal kan på sikt också ge välkomna slantar i kistan. Eller som Broström försiktigt uttryckte det:

– Vi räknar i alla fall med att få tillbaka de kostnaderna som vi lägger ut på Espanyol-lånen i form av lön, bil och boende.

Minst, skulle jag vilja påstå.

Men genom att 2010 budgetera för kostnadsbesparingar på fem miljoner och intäktsökningar på tre miljoner genom höjt publiksnitt och ökade sponsorintäkter hoppas klubben den kommande säsongen att ”bara” gå sju miljoner i förlust mot 15 i fjol.

– Det går inte att göra alla förändringar på en gång eftersom skrivna kontrakt gäller och andra avtal ligger fast. I dag har vi kapital för att klara verksamheten två, tre år till utan spelarförsäljningar, påpekade Ingemar.

Men ett år utan spelarförsäljningar finns inte i HBK:s värld. Det är klubbens livsnerv.

ANNONS