Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Väninnor. Cornelia Coon och Hanna Bedö spelar de två flickorna i "The yearning room".

Festivalfilm blev till i Frösakull

I somras spelades det in en film vid Bruno Mathssons hus i Frösakull. Nu visas Minna Jakersons "The yearning room" vid festivalen i Göteborg och sedan ska filmen till Berlin.

Kortfilmen handlar om Anne, som är i 13-årsåldern och hälsar på en kompis på landsorten i 1950-talets Sverige. Där utsätts flickornas vänskap för olika prövningar, ett drama som regissören Minna Jakersson valde att spela in i Frösakull.

– Jag hade sett bilder på Bruno Mathssons hus på en utställning i Göteborg och gillat att det inte var så stor skillnad mellan inne och ute vid huset. Den stämningen fanns kvar även om det har skett flera förändringar med byggnaden, säger Minna Jakerson när jag ringer upp henne i hemmet, i Bovallstrand i Bohuslän.

Ägaren gav Minna och hennes team tillgång till huset och filmen spelades in under en vecka i augusti förra året.

– Alla vi mötte i Frösakull var hjälpsamma och vi fick låna en våtdräkt av badvakterna. Däremot var vädret lite krångligt, det kunde vara sol, regn och hagel samma dag, säger Minna.

Hon är filmfotograf och utbildad i Danmark där hon varit med och gjort flera dokumentärer. Hon stod dessutom för fotot i "Pojktanten" som var nominerad till guldbagge i dokumentärklassen vid måndagens gala.

Den 18 minuter långa "The yearning room" är hennes första större film i eget namn och den har premiär på söndag vid Göteborg film festival, där den sedan visas ytterligare två gånger i nästa vecka.

Sedan bär det iväg till filmfestivalen i Berlin.

– Dä är vi med i en klass för filmer om unga människor, säger Minna Jakerson som är igång med ett nytt projekt – en thriller som utspelas på landet.

– Jag kanske börjar med att göra en kortfilm, och ser om det går att utveckla vidare.