Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fem frågor till...

...Emelie Andersson, innehållsstrateg på digitalbyrån Oh My och initiativtagare till ”luftlön” för medarbetarna.

Vad är luftlön?

– Den som pausar från datorskärmen och tar en promenad får 50 kronor extra på lönen. Vi går till en specifik plats i de tre städer, Halmstad, Stockholm, och Piteå, där vi har kontor. Medarbetarna i varje stad checkar in via en app och går tillbaka till kontoret. Promenaden tar cirka tio minuter. Vi verkar inom en deadlinetät bransch med mycket stress och vill uppmuntra medarbetarna att pausa i friska luften.

Hur ofta får ni lämna jobbet?

– Vi kan ta luftlönspromenad varje dag men får betalt max fem gånger per månad. 50-lappen är mer en symbolisk summa. Vi har ett stillasittande jobb och hoppas att luftlönen uppmuntrar till en vana att komma ifrån bildskärmen och släppa jobbet för en stund.

Är det tillräckligt i en stressig bransch?

– Luftlönen är en del i vårt koncept Oh My Lagom som är en helhetssatsning mot stress och osund arbetsmiljö. Det är viktiga frågor och jag är glad över att vara med i arbetet med att förbättra arbetsmiljön och förebygga stressrelaterade sjukskrivningar, och framför allt att Oh My tar det på allvar, inte bara snackar.

Vad ingår mera i konceptet?

– Bland annat en stresskola på fyra utbildningstillfällen som lär oss vad stress gör med kroppen, hur vi hittar balansen i vardagen och skapar sunda vanor. Vårt interna chattprogram uppmuntrar ett par gånger om dagen till en kort paus och vi har inga onödiga möten.

Hur mår du själv?

– Tack bra, men jag är glad för påminnelsen på chatten varje dag och försöker ta en runda ute när jag behöver energi på eftermiddagen.