Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Faran är långt i från över, HBK

Tisdagen den 1 mars 2011: Deltagarna på Halmstads BK:s årsmöte lämnade Sannarpsskolans aula lika chockade och tilltufsade som om de hade åkt Balder och Kanonen på Liseberg på en och samma gång och efter det ha blivit inkastade in en torktumlare.

Inte för den helt nya styrelsen utan för – ofattbara 17,3 miljoner kronor i förlust som satte hela föreningens existens på spel.

I år var det lugnare.

Trots att blott 334 000 kronor nu återstår av det egna kapitalet efter ännu ett år med röda siffror i bokslutet, nu på 2,8 miljoner kronor.

Trots att HBK, håll i er nu, startar – ett riskkapitalbolag, Snöbollen Tre Hjärtan AB.

Och trots att Göran Johansson, som omvaldes till ordförande, lättade en aning på förlåten om planerna på en ny arena.

Men det fria fallet var stoppat. ”Bara” knappt tre miljoner och ett eget kapital, visserligen bara ”felräkningspengar” som Johansson uttryckte det, som ger elitlicens även 2013. Och detta efter ett stålbad och stenhårt jobb med 22 styrelsemöten mot normala tolv.

Men.

Det är förstås inte hela sanningen.

Utan försäljningen av klubblokalen till kommunen, ett kapitalskott av välvilliga externa, men anonyma, finansiärer, försäljningen av Emil Salomonsson, ett engångsbelopp av en välvillig sponsor samt att kommunen tillät klubben att flytta fram sina hyresskulder hade resultatet närmat sig fjolårets skräcksiffror.

– Vi har ”hittat” 15 miljoner i extraordinära intäkter. Men det är inget man kan räkna med varje år så så därför kan vi inte göra om samma ”trick” 2012 som vi gjorde 2011, påpekade Göran Johansson, förkunnade fortsatt stålbad och presenterade en budget för 2012 i balans med en, om än blygsam, vinst på 400 000 kronor.

Det är nödvändigt. Ett år till med röda siffror och HBK:s existens står på spel inför 100-årsjubiléet 2014.

Frågan är var HBK ska hitta dessa intäkter i det gråare superettanland, där exempelvis ett bortfall på tv-rättighetssidan på fem miljoner samt mindre publikintäkter ska kompenseras.

Jag vet inte om det är realistiskt att tro att sponsor- och reklamintäktssidan ska kunna gå från 11 (borträknat engångsbeloppet) till 17 miljoner, även om uppdelningen i klubben, en fotbollsdel och en kommersiell del, inte var en dag för tidigt.

Men att där finns en uppsida visade man redan i fjol genom att öka intäkterna, trots en urusel säsong sportsligt.

Med alla gamla skulder utrensade och kontrakt inlösta är i alla fall det kraftigt minskade löneberget med nio miljoner, från 24,8 till 15,6, ett sundhetstecken att snabbt anpassa sig till den mindre kostymen.

Jag tror också att riskkapitalbolaget var en nödvändighet för HBK för att få in externt kapital. Hur många av de 50 andelarna à 100 000 kronor som sedan säljs återstår att se, men modellen att låta hela omsättningen generera eventuell avkastning till investerarna i stället för försäljning av enskilda spelare låter sund.

Och så en ny fotbollsarena... Jodå, vi har hört det förut, men placeringen och samordningsvinsterna var både nya och intressanta att docka den med ena långsidan av Halmstad arena.

Det är där som nyckeln till HBK:s framtid finns.