Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Fansen maXXXar för Roxette

Äntligen är det dags! Roxette står åter på scenen i Halmstad. Förberedelserna är i full gång på Örjans vall och fansen laddar för fullt.

Lukasz Suda har rest från Polen för att se sitt favoritband spela. Han är här tillsammans med sin vän Jacek som också är ett stort fan. Tillsammans har de bilat ner från Stockholm för att se Roxette i kväll. På vägen till Tylösand lyssnade de på Roxette nästan hela tiden.

När HP springer på de två fansen står de i Leif's Bar & Grill på Hotel Tylösand och tittar på Roxettes prylar som hänger på väggarna. Lukasz Suda ler stort och kan inte riktigt slita ögonen från de historiska föremålen som hänger på väggarna.

– Jag tappar hakan av det här, jag är i paradiset. Det här är ett Mecka för Roxette-fans. Jag har lyssnat på dem sedan jag lärde mig sätta på en cd, säger Lukasz Suda.

Det är den andra konserten på den här turnén som Lukasz Suda ser. Den första var i Warszawa för en månad sedan.

– Varje konsert är annorlunda, låtarna låter lite annorlunda ibland och vibben är annorlunda på olika konserter. Den i Warszawa var inomhus till exempel, det ger en helt annan stämning.

Lukasz Suda beskriver Roxettes musik som "the soundtrack of his life".

– Hela mitt liv har Roxette varit där för mig. Deras musik är som ett syskon, det är något som har växt med mig.

Nu när de väl är på plats i Halmstad vill de se så mycket som möjligt. Förutom att gå runt på hotellet ska de titta runt i stan och besöka Mats Perssons Tits & Ass studio där mycket av Per Gessles musik har producerats.

Jacek berättar att Lukasz Suda brukade klä ut sig till Per som barn.

– Nej, det här är pinsamt! säger Lukaz Suda, men fortsätter:

– Jo, det stämmer faktiskt. Jag var Per och min kusin var Marie och så gjorde vi shower där vi sjöng deras låtar med sopkvastar till mikrofoner för vår familj.

När Marie Fredriksson blev sjuk år 2002 trodde Lukasz Suda att bandet inte skulle uppträda mer. Han var lycklig när bandet gjorde comeback 2010.

– Jag tar varje chans jag får att se dem.

Han har sett flera konserter tidigare i olika konstellationer, Roxette, Gyllene Tider och Per Gessle solo. Han beskriver konserten i Warszawa i år som den bästa han någonsin sett.

– Det är svårt att mäta men jag tycker att det är tydligt att Marie blir starkare efter varje konsert.

På Örjans vall förbereds just nu allt inför konserten. Redan på måndag förmiddag kom de första långtradarna fram med scenbygget. Under tisdagen byggdes scenen och i dag kommer all teknik fram.

När HP var på plats i går eftermiddag arbetade totalt 46 personer för att förbereda för konserten. Förutom att scenen byggdes täcktes även kikhål med tyg och gräset höll på att täckas. Plastplattorna som täcker marken ger plats för gräset att andas så att inget förstörs.

– Det är det sista Per och jag skulle vilja, att gräset förstörs. Det skulle inte vara populärt här i Halmstad, säger Bo Johansson, turnéledare och produktionskoordinator.

Mycket talar för att det kommer runt 15 000 personer till konserten. Det är inte slutsålt än, så beroende på väder tros det komma en del publik på dörren. Det är första gången Roxette spelar på Örjans vall. Att de valde det beror delvis på att det går in så mycket publik.

– Men det är också för att det är mer personligt här. Det här är Halmstad, säger Bo Johansson.

Både teknik och personal har varit svenskt under hela turnén.

– Annars brukar rock'n'roll vara amerikanskt, men vi vill visa att vi också kan här i Sverige.

Bo Johansson har arbetat med Marie Fredriksson och Per Gessle sedan sent 80-tal. Han betonar hela teamets värde.

– Vi är som en enda stor familj, här är alla lika och vi hjälper varandra när det behövs.