Volontärer vid självmordslinjer tar extra pass under helgerna

Jul och nyår kan vara värre än vanligt för den som är ensam och behöver någon att prata med.…
– Därför tar 24 volontärer extra pass på alla helgdagar, säger Lotta Uvenkrans vid Mind i Halmstad.

ANNONS
|

"Ni är fantastiska" står det på en post it-lapp, "Så tacksam för ditt stöd, ni är guld värda" står det på en annan.

Bägge lapparna sitter bland ett 50-tal andra med liknande budskap på väggen, på verksamhetschefen Lotta Uvenkrans kontor.

– Det är människor vi har haft samtal med, som tackat med de orden. Vi kan gå in hit och läsa när vi vill ha uppmuntran, säger Lotta.

Vi hälsar på hos föreningen Mind nära Lilla torg. Här sitter volontärer (= frivilliga) som jobbar på Självmordslinjen i fyratimmarspass, och det gör människor även på andra platser i Sverige.

Linjen är därför öppen från sex på morgonen till midnatt varje dag, för människor i alla åldrar som behöver någon att prata med. Eller chatta med.

ANNONS

– Det blir många tunga samtal och volontärerna sitter alltid minst två och två, för att kunna stötta varandra, säger Lotta.

Hon väntar en ökning av samtalen under de kommande helgerna.

– Så är det varje år. Ensamheten är mera påtaglig vid jul och nyår, och trycket ökar på vår telefon. Därför ställer 24 volontärer upp extra de aktuella dagarna. En stor eloge till dem.

Mind finns i dag – förutom i Halmstad – i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Halmstads lokalavdelning har sitt ursprung i en grillkväll på Lottas gård, i centrala stan i maj 2017.

– Vi satt där och hade det bra när en samling ungdomar dök upp fram emot midnatt. De verkade helt sakna livslust och det tog oss vuxna hårt, berättar Lotta och fortsätter:

– På morgonen ringde jag till flera som varit på grillkvällen och sa att vi borde göra någonting. Jag hörde mig för och det visade sig att Mind precis hade fått bidrag för att starta lokalavdelningar.

Den 8 oktober 2017 hade självmordslinjen premiär i Halmstad, och sedan dess har föreningen växt. Antalet volontärer – som alla får en grundutbildning – har blivit allt fler, och är i dag 66 personer.

– De är mellan 25 och 65 år, har alla sorters yrken till vardags och är helt fantastiska. De räddar liv, säger Lotta som dock skulle behöva ännu fler frivilliga. Många fler.

ANNONS

– Ja, självmordslinjen på de fem orterna får sammanlagt 220 000 samtal om året, och vi hinner svara på 35 000.

Allt fler vill hjälpa till hos Mind och inom en kort period kan föreningen även ha självmordslinjen öppen på natten.

Det har blivit möjligt tack vare ett bidrag på 30 miljoner från Tim "Avicii" Berglings fond, som ska användas till nattjour under tre år.

– De börjar i Stockholm och sedan ska det sprida sig till de andra avdelningarna. De volontärer som tar nattpassen kommer att få ett visst arvode, säger Lotta.

Nattjouren kan komma väl till pass nu när ett annat stödprojekt – Nationella hjälplinjen som finansierats av regionerna – läggs ner vid nyår.

– Det kommer säkert att öka samtalen till oss, säger Lotta Uvenkrans.

Vårt besök på Mind är över och medan vi tar på oss vinterrockarna läser vi ytterligare några post it-lappar, på väggen på kontoret.

På en står det:

"Bästa samtal jag haft. Sluta aldrig jobba med det här. Jag vill bli som du när jag är stor".

Lappen är undertecknad av "15-årig flicka".

Mind

Mind är en ideell svensk förening som arbetar med opinionsbildning kring psykisk hälsa och driver stödlinjer för självmordsnära, föräldrar och äldre. Föreningen är inte bunden till myndigheter, privata företag eller andra patientföreningar.

Föreningen grundades 1931 och hette tidigare Svenska föreningen för psykisk hälsa.

Mind stöttas av bland annat företag, organisationer och med privata bidrag.

Lokalföreningen i Halmstad nås på halmstad@mind.se.

Källa: mind.se

ANNONS