”Vi är fortfarande nyfikna på varandra efter 35 år som gifta”

”Kärlek är som att cykla tandemcykel. Man lär sig tillsammans och hjälps åt att trampa. Ibland kan det blåsa och vara uppförsbacke, men sedan blir det medvind och nedförsglid. När det kittlar i magen och balansen är perfekt – då vet man att livet inte kan vara härligare.”

ANNONS
|

Den tvåsitsiga cykeln är en utmärkt metafor för Håkan och Birgitta Ramséns äktenskap. I 35 år har de varit gifta – och tandemcykeln som de köpte vid sin förlovning har de fortfarande kvar.

– När vi förlovade oss efter bara ett halvår tillsammans var det många som sa att det aldrig skulle hålla. Men här står vi nu, fyra vuxna barn senare, och vi trivs fortfarande lika bra ihop, säger Birgitta med ett leende som avslöjar ett litet guldsmycke i ena tanden.

Symbol för kärlek

Så är maken Håkan också guldsmed. Yrket har gått i släkten och hans far, Gunnar Nilsson, startade Smycka 1954. I dag är det Håkan och systern Ing-Marie som driver butikerna, vilket gjort dem båda välkända i kärlekssammanhang. Många hallänningar har köpt sina vigsel- eller förlovningsringar hos dem genom åren.

ANNONS

– Ringen är en stark symbol för kärlek. Dessutom kan den bli precis hur personlig man vill. Just nu är det till exempel populärt att låta göra en hemlig inskription eller sätta en ädelsten på insidan av ringen. Något hemligt, som bara paret känner till, säger Håkan.

Hans och Birgittas egna ringar är klassiskt släta, med namn och datum på insidan.

Birgitta och Håkan använder fortfarande sin tandemcykel.
Birgitta och Håkan använder fortfarande sin tandemcykel. Bild: Lina Salomonsson

– Det var min far som graverade dem. Efter förlovningen trampade vi iväg på vår första gemensamma resa på tandemcykeln. Vi tar den fortfarande gärna på en sväng – men vi tar ännu hellre en sväng om med varandra, säger Håkan och ler.

Läcker fru

Dans, och i synnerhet bugg, är nämligen parets stora passion. Tar man en titt på Håkans Instagramkonto ser man dem dansa sig fram genom tillvaron. Under hans hashtag ”läckerfru” vimlar det av bilder från galna dansfester och träningspass på dansbanor varvat med romantiska bilder där paret dansar med varandra på öde stränder.

– Att dansa har blivit en livsstil för oss. Förutom att det är roligt så är det också utmärkt motion. När vi började på Laxbuggarna var det för att inte känna oss så bortkomna i dansen på fester, men snart upptäckte vi hur kul det är, berättar Birgitta.

ANNONS
Bild: Lina Salomonsson

Självklart är det hon som är hashtagens läckra fru – en titel som hon bär med ett leende.

– Håkan frågade mig om det var okej innan han skapade den. I dag är ordet så inarbetat att det finns folk som kallar mig Läcker fru för att de tycker att det är kul eller om de inte vet vad jag heter, säger hon och skrattar.

– Ja, men du är ju läcker! inflikar Håkan och betonar att han ser ordet som positivt, inte vulgärt.

Dansintresset avspeglar sig även i Birgittas val av smycken. Runt hennes hals hänger en läderrem med berlocker på dansande par. De kommer från en kollektion som Håkan har tagit fram tillsammans med Let’s dance-domaren Tony Irving. Håkan pekar på en berlock med ett par, tätt sammanslingrade i en foxtrot.

– Den har jag designat efter ett fotografi på mig och Birgitta som vår son Johannes tog. Birgitta träffade Tony Irving under en danskurs. Så småningom möttes vi alla tre och då frågade jag om han ville vara med på den här kollektionen. Smyckena brukar väcka uppmärksamhet när vi är ute och dansar och Tony har bestämt att hans andel av försäljningen går till Barncancerfonden.

ANNONS

Fast upplägg på dansbanan

I butikerna på Hallarna och Viktoriagatan i Halmstad säljer han även smycken som är signerade sångerskan och designern Efva Attling.

– Även Efva är danstjej i grunden. Vi har buggat tillsammans på flera olika fester, avslöjar Håkan och ler.

Bild: Jari Valitalo

Lite hårdraget har dansen faktiskt hjälpt till att rädda hans liv.

– För femton år sedan drabbades jag av en hjärnblödning. Jag fick inte minsta förvarning utan bara föll ihop. Med dansens hjälp kunde jag bygga upp konditionen och styrkan igen och i dag är jag helt återställd.

Birgitta flyttar sig närmare honom i soffan.

– Att dansen redan var ett intresse gjorde nog det hela enklare. Det fanns en längtan efter att komma igång igen – och dessutom något vi kunde göra tillsammans.

Sedan de började dansa har Birgitta och Håkan tillbringat mängder av helger och kvällar på dansbanor.

– Som par har vi ett fast upplägg. Det är är ganska vanligt, även om vi nog dansar mer tillsammans än de flesta andra par. Första halvtimmen dansar vi alltid ihop. Sedan dansar vi med andra, men strålar samman igen efter pausen. Även sista halvtimmen och extralåtarna dansar vi tillsammans. Det är det bästa, för då är man så uppdansad och kan ta ut svängarna, säger Birgitta.

ANNONS

Håkan nickar och poängterar att han och Birgitta älskar att dansa med varandra.

– Vi dansar ju för att det är vår grej.

Att de har samma grundvärderingar tror de båda är ett av skälen till att deras äktenskap fortfarande blomstrar efter 35 år som gifta.

– En annan hemlighet är att vi är lika men ändå så olika. Vi är fortfarande nyfikna på varandra, säger Håkan och tittar på Birgitta.

Hon nickar.

– Varje kväll säger vi båda dessutom två saker som har varit bra med dagen. Sedan säger vi varsin positiv sak om den andre, något som inte har med prestation att göra. Att fokusera på det man gillar och är tacksam för skapar varma känslor, säger Birgitta.

Bild: Lina Salomonsson

Håkan och Birgitta Ramsén

Bor: I en villa på Kärleken.

Familj: ”Fyra barn, två barnbarn och fyra katter.”

Gör: Birgitta är specialpedagog inom förskolan och Håkan är guldsmed och driver Smyckabutikerna på Viktoriagatan och Hallarna.

Gemensam hobby: ”Dans, film, natur och husvagnen på en camping precis vid havet.”

Engagerade i: ”Kyrkans sociala verksamhet.”

Birgittas finaste egenskap enligt Håkan: ”Hon är tålmodig.”

Håkans finaste egenskap enligt Birgitta: ”Han är omtänksam.”

LÄS ÄVEN:

ANNONS