Veteraner från skolans värld har en bokklubb – på engelska

De är alla pensionerade språklärare men fortsätter att tala engelska, om böcker. HP var med på ett möte i The Ladies’ Literary Book Club som denna gång ägde rum i Görvik.

ANNONS

Det pågår en intensiv diskussion hemma hos Astrid Carlson i Görvik. Hon har besök av fyra väninnor och de pratar om romanen ”The Essex Serpent” (Ormen från Essex) av Sarah Perry.

Det är en historia från slutet av 1800-talet om en änka som åker till Essex, ett grevskap i sydöstra England, för att leta fossiler.

Såväl kärlek som vänskap uppstår mellan olika personer och samtidigt finns en rädsla för att Essexormen ska dyka upp, ett mytiskt sjöodjur som representerar något nytt och farligt.

Det finns en hel del att prata om i historien som även handlar om tro kontra vetenskap och om rörelser som dyker upp vid 1800-talets slut, som feminism och marxism.

ANNONS

Kvinnorna i The Ladies’ Literary Book Club diskuterar de olika personerna i boken. En skulle ha fått en diagnos om han levt i dag – det är alla eniga om – och en annan är så perfekt att han är ”boring” att läsa om. Någon runt bordet tycker synd om Spencer, en man i boken, ”trots att han är så rik”.

Och vad symboliserar ormen?

– ”The Essex Serpent” är en komplex roman som ger oss mycket att diskutera, säger Astrid Carlson.

De övriga runt bordet är Stina Bergman, Jennifer Ellis, Anita Nilsson och Ulla Stenström-Nilsson och de brukar träffas sex gånger om året, fem hemma hos någon av deltagarna och den sista gången blir det en utflykt till någon intressant plats.

De äter (i dag var det rökt sik – white fish – som stod på bordet) och pratar om allmänna saker. Sedan diskuterar de en bok eller ett par noveller.

De fem är alla pensionerade spåklärare, i ämnen som engelska, tyska, franska och svenska, och de pratar engelska hela tiden under sina träffar. Även vid matbordet.

Det betyder att undertecknad får intervjua dem på detta språk och det är en aning nervöst inför en kvintett som sammanlagt har upp emot 200 tjänstgöringsår.

ANNONS

Men alla ler uppmuntrande när jag stakar mig, och i stort sett går det bra. Dess­utom lär jag mig några nya ord, till exempel att studiecirkel kallas just book club på engelska (jag hade tänkt mig att man sa ”study circle”).

De fem har inte bara varit länge i skolans värld, deras klubb har också många år på nacken.

– Vi startade 1981 – eller 1982. Det var ett sätt att få tala engelska utanför skolsalen och samtidigt fungerade det som fortbildning, säger Jennifer Ellis om bokklubben som går i Kursverksamhetens regi.

– I början nöjde vi oss med ”a cup of tea”, men nu äter vi middag varje gång, säger Stina Bergman.

Några deltagare har försvunnit genom åren, av olika skäl, men de fem jag träffar i Görvik har varit med länge.

Vid nästa träff ska de prata om ”The Cut Out Girl” av Bart van Es, en historia från Holland under andra världskriget.

Det finns så mycket litteratur, både äldre och ny, att läsa och diskutera och bokcirkeln lär finnas kvar i många år.

– Vi har lärt känna varand­ra väldigt bra och och har så trevligt. Det är därför vi har hållit på så länge – och fortsätter, säger Ulla Stenström-Nilsson.

ANNONS

Medlemmar i The Ladies’ Literary Book Club

Stina Bergman.

Bor: Vallås.

Har arbetat på Sannarp och Sture.

Jennifer Ellis.

Bor: Haverdal.

Har arbetat på Kursverksamheten och Kattegatt.

Astrid Carlson.

Bor: Görvik.

Har arbetat på Sannarp och Sture.

Anita Nilsson.

Bor: Halmstad.

Har arbetat på Sannarp.

Ulla Stenström-Nilsson.

Bor: Ugglarp.

Har arbetat på Sannarp och Sture.

ANNONS