Vakar över staden. I korsningen mellan Köpmansgatan och Klammerdammsgatan syns en mäktig man på en ståtlig häst blicka ut över stadens befolkning. Walter Bengtssons skulptur av hertig Knut fick sin plats 1985, men hur många av de förbipasserande vet egentligen vem hertig Knut var? Bild: Jörgen Alström
Vakar över staden. I korsningen mellan Köpmansgatan och Klammerdammsgatan syns en mäktig man på en ståtlig häst blicka ut över stadens befolkning. Walter Bengtssons skulptur av hertig Knut fick sin plats 1985, men hur många av de förbipasserande vet egentligen vem hertig Knut var? Bild: Jörgen Alström

Vem var egentligen hertig Knut?

Och vad gjorde han för Halmstad? När jag tittar bakåt i Hallandsposten brukar den här historien berättas med cirka 30 års intervall. Kanske är det dags igen att påminna om vem hertig Knut egentligen var, han som idag tittar ut från en husvägg i korsningen mellan Köpmansgatan och Klammerdammsgatan.

ANNONS
|

År 1290 föddes Knut Porse någonstans i norra Halland i en dansk stormansfamilj. Om hans barndom vet vi inget. År 1317 kliver han in på den svenska historiska scenen efter det som brukar kallas Nyköpings gästabud. Den svenske kungen Birger Magnusson konkurrerade med sina bröder Erik och Valdemar om makten i landet. I december 1317 hade Birger bjudit in sina bröder till Nyköpingshus för att i försoningens tecken fira jul med dem. Det slutade dock med att Erik och Valdemar togs till fånga, kastades i en fängelsehåla och dog 1318.

Knut Porse hade kämpat på Eriks och Valdemars sida. Efter gästabudet inledde han ett samarbete med Eriks blott 17-åriga änka Ingeborg Håkansdotter. Hon var mor till Magnus Eriksson som 1319 endast tre år gammal utropades till kung i både Norge och Sverige. Detta gav naturligtvis Ingeborg en stark maktposition. En del har velat se en romantisk kärleksrelation mellan Knut Porse och Ingeborg. Det är inte självklart. Båda var realpolitiker och med betydande politiska ambitioner. De hade ömsesidig nytta av varandra.

ANNONS

Ingeborg hade bland annat fått Varbergs fästning som förläning av det svenska riksrådet. Här bodde hon och uppfostrade sin son. Knut Porse utsågs 1319 till ståthållare på fästningen. Det var en position nära Ingeborg och den passade också hans intresse för inkomster från sjöröveri på Kattegatt.

I Danmark regerade Kristoffer II och hade en svag ställning. Ingeborg och Knut Porse försökte 1322 få till ett krig mellan Sverige och Danmark för att kunna lägga under sig Skåne. När detta misslyckades gick Knut Porse själv in i Skåne men tvingades tillbaka. År 1326 kom han igen och samarbetade då med tyska grevar som var i konflikt med den danske kungen. Resultatet blev att Kristoffer II fick lämna kronan och efterträddes av Valdemar III. Denne utsåg 1326 Knut Porse till hertig av Samsö och de danskkontrollerade delarna av Halland.

Som hertig blev Knut Porse jämbördig med Ingeborg och kunde gifta sig med henne. Ett av hans mål var därmed uppnått. Det var naturligtvis också som hertig av Halland som han fick sin stora roll i Halmstads historia. Halmstad vid nuvarande Övraby hade fått sina stadsprivilegier 1307 av den blivande Kristoffer II. Han hade 1322 även gett stadsrättigheter till Broktorp som låg vid nuvarande Stora Torg. År 1327 skrev Knut Porse under det nya privilegiebrev som bekräftade Halmstads flytt från Övraby till Broktorp. Städerna slogs samman och kallades därefter gemensamt för Halmstad. Varför detta skedde vet vi inte men resultatet blev en betydligt starkare stad som bara hundra år senare till och med skulle bli den danska mötesplatsen i det vi i Sverige kallar Kalmarunionen.

ANNONS

Äventyraren Knut Porse var ändå inte nöjd. Nu bytte han sida och gick samman med Kristoffer II för att störta Valdemar III. Det lyckades men det verkar som om Kristoffer II ville bli av med sin farliga och opålitliga hertig. Han utsåg nämligen 1330 Knut Porse till hertig av Estland som låg väldigt långt från Köpenhamn. Knuts och Ingeborgs ambition var fortfarande att kunna lägga Skåne under sig. Ännu en gång planerade han att nå målet genom att tillsammans med utländska krafter gå bakom ryggen på Kristoffer II. I maj 1330 insjuknade Knut Porse på Varbergs fästning och avled snabbt. Rykten sade att han blev förgiftad, kanske till och med av Kristoffer II. Sedan 1985 lever Knut Porse ändå kvar i Halmstadbornas medvetande genom Walter Bengtssons uttrycksfulla staty samt genom namnet på ett kvarter och en vårdcentral.

ANNONS