Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Om Doktor Tillman och Villa Riverside

Vi har väl alla sett det vackra huset vid Dragvägen i Halmstad och undrat över dess historia. Så här ligger det till!

Varje söndag förmiddag brukade min far promenera med mig längs Dragvägen och berätta om fartygen vi såg i hamnen. Så grundlades mitt livslånga intresse för sjöfarten. Men någon gång kastade vi ett öga åt andra hållet och då kunde jag inte låta bli att fascineras av en villa som på 1950-talet hade degraderats till skofabrik. I min barnavärld vilade något mystiskt över den mörka byggnaden.

Huset hette egentligen Villa Riverside men kallades också för Läkarvillan. Det uppfördes 1905 för lasarettsläkaren Gustaf Tillman när han 65 år gammal det året lämnade sin befattning. Det är rimligt att tänka att han tidigare hade bott i läkarbostaden i gamla lasarettet som också låg med utsikt över Nissan vid Dragvägen. Tillman var ingen mystisk person men han var väldigt speciell.

Det gamla lasarettet på Söder uppfördes 1869 av det då ganska nybildade Hallands läns landsting. År 1880 anställdes Gustaf Tillman som lasarettsläkare. Han hade då rykte om sig att vara en av landsortens skickligaste kirurger, och hans kompetens och personlighet skulle på gott och ont sätta sin prägel på Halmstads lasarett under 25 år. Tillman var egensinnig, frispråkig och inte självklart korrekt i enlighet med tidens etikett eller ens god läkaretik. Han gick sin egen väg, vilket innebar många konflikter.

Det finns otaliga historier om Gustaf Tillman. Mer än 100 år senare är det svårt att avgöra vilka som verkligen har inträffat och vilka som är skrönor. På sina ronder ska han till exempel ha haft med sig sina två jakthundar som ledde processionen och som han hade dresserat till att öppna salsdörrarna.

En gång var han med och sövde en patient som skulle opereras. Då fick han besked att en person kommit för att hälsa på honom. Tillman ska då ha lämnat operationen för att ta hand om besöket.

Samtalet blev långt eftersom Tillman även visade upp sin samling med fågelägg. Från operationssalen skickades bud efter honom flera gånger men till slut meddelade han att patienten skulle väckas och operationen skjutas upp till nästa dag.

En klassisk historia var också när Dr Tillman hade besök av en dansk kollega och ville visa denne en ny teknik att använda vid en viss typ av operation. Dock fanns ingen patient som led av den aktuella åkomman och då ska han ha hämtat en äldre person som var inlagd, sövt henne och genomfört en operation på det nya sättet trots att inget behov förelåg.

Tillman var också en natur- och friluftsmänniska. Bland annat badade han varje dag under större delen av året. Han lät uppföra en badhytt på stranden i närheten av Brottet. Den stod upphöjd på en järnställning och var kopplad till en brygga ut i vattnet. På så vis kunde han gå i utan att halka på klipporna. Namnet ”Tillmans brygga” används ännu i dag.

Då Tillman 1905 flyttade till Villa Riverside öppnade han en privat mottagning. Åren i det förnämliga huset blev emellertid inte så många eller lyckliga. Egna sjukdomar bröt ner honom både fysiskt och psykiskt och han avled 1910.

Ytterligare en familj bodde sedan i villan, men i början av andra världskriget blev huset bostad för inkallade officerare. År 1941 flyttade Landins Skofabrik in och blev kvar till för tio år sedan. Företaget tillverkade fodrade morgontofflor.

I dag äger HFAB huset och utreder hur det ska användas, samtidigt som nya bostadshus byggs runt omkring. Nya generationer kommer om några år att promenera längs Dragvägen och fundera på den gamla villan vars utseende i den moderna miljön kommer att påminna om en tid som inte längre finns. Kanske kommer någon då att kunna berätta om den egensinnige men skicklige läkaren som var den förste att bo i Villa Riverside.