Anna Rex fick ta över Nyhems Mekaniska – och gjorde det med bravur

Bonddotter, föreningsmänniska, lokalpolitiker och storföretagare – Anna Rex hann med mycket under sitt långa liv. I dag berättar Anders Bergenek om kvinnan som oväntat tvingades ta över ledningen av Nyhems Mekaniska Verkstad, och gjorde det med bravur.

ANNONS
|

Anna Jönsson föddes 1877 och växte upp på gården Härsjön utanför Ronneby. En vanlig livsresa för en bonddotter vid den här tiden hade varit att efter folkskolan bli piga och sedan gifta sig med en dräng, torpare eller bonde. Det finns nästan inget skrivet om hennes barndom och än mindre om hennes drömmar. Det var troligen få som anade att Anna skulle komma att göra en fantastisk livsresa.

Anna Jönssons pappa var bonde och kommunalman. Det har också sagts att han var en duktig försäljare av kreatur. Kanske hade han personlighetsdrag som Anna ärvde eller åtminstone lärde sig av. På sitt sätt skulle hon gå i hans fotspår.

ANNONS
En ung Anna Rex.
En ung Anna Rex. Bild: Föreningen Gamla Halmstad

Anna Jönsson flyttade till Halmstad 1904 då hon var 27 år gammal. Hon engagerade sig tidigt i nykterhetsrörelsen. På IOGT mötte hon fabriksarbetaren Ernst Rex och de gifte sig 1906. 1911 nämns hennes namn i Hallandsposten i ett referat från ett möte med IOGT. Sedan fortsätter det på den vägen. Anna Rex var 1912 med och bildade Halmstads kooperativa kvinnogille och var dess ordförande under sexton år. Hon var en av initiativtagarna då Halmstads kooperativa smör och mjölkförsäljning startas 1915. Fyra år senare var hon med och bildade Halmstads socialdemokratiska kvinnoklubb.

Hon tog bland annat initiativ till en ungkarlsbespisning.

Det politiska engagemanget ledde till förtroendeuppdrag. Redan 1916 utsågs Anna Rex till ledamot i fattigvårdsstyrelsen och 1920 blev hon ledamot i hälsovårdsnämnden. Hon satt kvar på dessa uppdrag ända in på 1940-talet. Första världskriget var en tid då fattiga i Halmstad har det riktigt svårt och Anna Rex visade på olika sätt sitt engagemang i utsatta människors situation. Hon tog bland annat initiativ till en ungkarlsbespisning.

Ernst Rex.
Ernst Rex.

Ernst Rex livsresa under samma tid är intressant och kom att få betydelse också för makans liv. Han var född i ett arbetarhem i Halmstad och började arbeta vid tolv års ålder som springpojke i ett bageri. Med tiden sökte han sig till industrin och fick anställning på ett gjuteri. 1906 anställdes han på Maskinfabriken Rex och fick värdefulla erfarenheter av cykeltillverkning. Ernst Rex var en vanlig arbetare och hans efternamn har inget att göra med märkesnamnet på de cyklar som tillverkades. 1915-1919 arbetade Ernst Rex som förman vid Arbetsförmedlingen i Halmstad.

ANNONS

Valdes in som ledamot i fullmäktige

1919 var det val till stadsfullmäktige. Det var första gången med kvinnlig rösträtt och då kvinnor även kunde väljas in som ledamöter. Anna Rex ställde upp som kandidat för socialdemokraterna och vann en plats i fullmäktige. Hon blev på så vis en av stadens verkliga kvinnopionjärer inom politiken, vilket krävde kompetens, självförtroende och en del skinn på näsan. Anna Rex blev kvar i stadsfullmäktige till 1928. Parallellt med uppdraget var hon fortsatt aktiv i flera föreningar samt satt i fattigvårdsstyrelsen och i hälsovårdsnämnden.

Ett intressant engagemang för Anna Rex var när hon 1920 samlade in pengar för ett projekt lett av Röda Korset för att låta barn från Wien komma till Halmstad och under en period tas emot av enskilda familjer. Fattigdomen och livsmedelsbristen var akut i Österrike som hörde till förlorarna i första världskriget. Familjen Rex tog också själva hand om ett barn från Wien.

Tillverkade skyfflar och julgransfötter

1919 köpte Ernst Rex en smedja vid Laholmsvägen 51 och började tillverka skyfflar och julgransfötter. Anna hjälpte till i företaget och kokade de träskaft som skulle sättas på skyfflarna. Företaget som kallades Nyhems Smides- och Reparationsverkstad fick snabbt två anställda. Då spadarna konkurrerades ut av import gick företaget över till att bli en underleverantör av cykeldelar till Rex. Verksamheten blev mycket framgångsrik. Fabrikslokalerna byggdes ut och antalet anställda utökades till cirka 50. År 1934 omvandlades företaget till ett aktiebolag med namnet AB Nyhems Mekaniska Verkstad.

ANNONS

Mitt i framgången inträffade en katastrof då Ernst Rex hastigt avled 1935, troligtvis av en hjärnblödning. I det läget gick Anna Rex in och tog över ledningen för företaget. Genom sina uppdrag i föreningslivet och inom politiken hade hon skaffat sig viktiga erfarenheter som nu kom att användas i nya sammanhang. Hon förblev en driftig och uppskattad verkställande direktör för Nyhems Mekaniska Verkstad fram till 1957 då hon 80 år gammal tvingades att dra sig tillbaka på grund av sjukdom. Bland hennes stora framgångar var att hon lyckades etablera Nyhems Mekaniska Verkstad som underleverantör också till fordonsindustrin. Antalet anställda växte till knappt 200.

Lokalerna på Laholmsvägen brann ner 1937. Bilden är hämtad ur en minnesskrift från 1969, då Nyhems Mekaniska fyllde 50 år.
Lokalerna på Laholmsvägen brann ner 1937. Bilden är hämtad ur en minnesskrift från 1969, då Nyhems Mekaniska fyllde 50 år.

1937 härjades lokalerna vid Laholmsvägen av en brand. Fabriken byggdes sedan upp på en tomt vid Knäredsgatan. Då den togs i bruk 1938 beskrevs den som en förebild i modernitet och god arbetsmiljö för de anställda. Även som företagsledare hade Anna Rex behållit de ideal som hade präglat henne inom arbetarrörelsen och föreningslivet.

Ofta avrundade hon den insamlade summan uppåt med egna medel.

Under andra världskriget fungerade Anna Rex som ordförande i Halmstads lokalkommitté för kvinnornas försvarsberedskap. Hon bedrev ett mycket aktivt arbete för rekrytering och utbildning av kvinnor till områden som sjukvård, barnavård, jordbruk och biltransporter. Kommittén propagerade för att kvinnor också skulle stödja Sveriges militära beredskap genom att placera pengar i Försvarslånet.

ANNONS

1942 bildades en länskommitté för Rädda Barnen där Anna Rex efter några år som vice ordförande blev ordförande. Hon blev en aktiv och engagerad ledare och drev insamlingsarbetet med stor energi. Ofta avrundade hon den insamlade summan uppåt med egna medel. En stor stolthet kände hon över de två så kallade ”Hallandshem”, ett i Lübeck och ett utanför Aten. Båda hade utrustats med medel från Rädda Barnen Halland i samarbete med organisationen Europahjälpen. Anna Rex verkade som ordförande i Rädda Barnen fram till 1957. Hennes kapacitet togs med tiden också i anspråk nationellt i Rädda Barnens centralkommitté.

En kvinnlig pionjär på många plan

Anna Rex blev allvarligt sjuk 1957 och tvingades lämna sina uppdrag. Hon avled 1959. Det var en extraordinär livsresa som då avslutades. Bonddottern från Blekinge hade blivit den första kvinnliga ledamoten i Halmstads stadsfullmäktige. Hon hade också varit den första verkställande direktören i ett större industriföretag i stan. Det har också sagts att hon var den första kvinnan i Halmstad som fick ta emot den kungliga medaljen Illis Quorum samt att bli kallad till ledamot av Vasaorden. Dessutom var hon under mer än 20 år den stora eldsjälen som organiserade Rädda Barnens lokala arbete. Hon beskrevs som en naturlig ledarfigur med stor pondus och samtidigt som en medkännande och mycket trevlig person. Det är en kombination av egenskaper som inte är alla förunnat att ha haft.

ANNONS

Fotnot: I Gamla Halmstads årsbok 2011 finns en artikel om Ernst och Anna Rex.

Läs fler artiklar i serien Vår historiska stad:

ANNONS