Rakt upp. ”Det gäller att vara uppmärksam för att inte sträcka sig”, förklarar Tilda Kristiansson medan hon visar upp en dansfigur i Tylösands vackra natur i närheten av föräldrarnas sommarstuga.
Rakt upp. ”Det gäller att vara uppmärksam för att inte sträcka sig”, förklarar Tilda Kristiansson medan hon visar upp en dansfigur i Tylösands vackra natur i närheten av föräldrarnas sommarstuga.

Tilda tog mängder av lektioner i Los Angeles

Den här sommaren stack Tilda Kristiansson iväg till Los Angeles med tre klasskompisar från Balettakademien. Där köpte de sig lektioner runtom i staden och dansade tills de stupade. Nu fyller Tilda 20 och fortsätter satsa på sin stora passion.

ANNONS
|

HP grattar...

...Tilda Kristiansson, som fyller 20 år den 8 september.

Tilda Kristiansson sitter med hästsvans och leopardmönstrade kängor på en plaststol på sina föräldrars veranda i Tylösand. Det är lätt att föreställa sig henne som en blivande dansstjärna som sitter på trappan bakom ridån och väntar otåligt på sin tur att ta plats på scenen.

Tilda pluggar dans på Balettakademien i Stockholm. I höstas smidde hon och två klasskompisar en plan: att åka till Los Angeles och köpa sig så många danslektioner som får plats på ett sommarlov. I början av sommaren bar det i väg och de stannade en månad i ”Änglarnas stad”.

ANNONS

– Vi åkte till Los Angeles för att få inspiration och för att få dansa med de fantastiska lärarna som finns där. Det är det bästa jag har gjort i hela mitt liv, säger Tilda om resan.

Tjejerna hyrde ett hus tillsammans på North Bronson Avenue i centrala staden. De gjorde alla måsten, såsom att se Hollywoodskylten, Venice Beach, Malibu Beach och Hollywood Boulevard. Mest tid tillbringades på de tre dansskolor där de köpte lektioner: Edge, Movement Lifestyle och Debbies. Tilda köpte över 80 danslektioner och dansade loss minst fem timmar varje dag.

– Jag tog flest klasser av oss fyra. Det var mest för att jag tyckte att det var så roligt. Jag kunde inte få nog av all dans, glädje och energi som fanns där. Jag tänkte bara att ”jag inte får bli trött” – och då blev jag inte det, säger hon med ett skratt.

På Balettakademien lär sig Tilda balett, street, hiphop, jazzfunk och andra dansgenrer. Hennes favorit är jazzfunk.

– Där har man tagit rytmiken från hiphopen och de rena linjerna från jazzen. Hela stilen handlar om en feeling. Oftast dansar man till popmusik.

Just jazzfunk fick hon visa upp även i Los Angeles.

– Koreografen Sheryl Murakami valde mig för att visa upp en koreografi ihop med två av hennes assistenter och två andra tjejer. Jag var så lycklig! Min kompis och jag sprang ut på gatan och hoppade och kramades efteråt, säger Tilda och tillägger:

ANNONS

– De tittar mycket på hur man uppträder och uttrycker sig, samt vilken passion och kärlek man har för dansen. Det passar mig väldigt bra.

Til da började i Halmstad frigymnaster som sexåring.

– Jag har aldrig varit den där festtjejen, utan har alltid satsat mycket på dansen och idrotten. Jag umgicks mycket med gympakompisarna och var fokuserad.

Hon fastnade direkt för grenen fristående. Dansen låg bara någon piruett bort.

Som 13-åring skaffade hon sig ett av sina käraste dansminnen när hon följde med sin mamma på ett dansevent.

– Danslärarna Omid Dadary och Jennie Widegren tog upp mig på scen. Jag var bara en liten tjej med tofsar högt uppe på huvudet och tänkte bara ”oj vad kul det ska bli”. Jag kände ingen nervositet, jag bara dansade. Så tänker jag även i dag när jag ska driva bort prestationsångesten.

Färdigheten att dansa under press kom väl till pass när Tilda skulle klara det tuffa inträdesprovet till Balettakademien för ett år sedan. Auditionen tog hela två veckor.

– Vi var 140 stycken som sökte till 30 platser. I ett sådant pressat läge är det lätt att tänka på sina missar men det de tittar på är att man verkligen vill, försöker och jobbar hårt.

ANNONS

Nu har Tilda två år kvar på sin utbildning och i framtiden finns det inga tvivel för henne.

– Jag är glad och tacksam över att jag varje dag får göra det jag älskar. Dansen är min passion och livsstil, säger Tilda Kristiansson.

Ålder: 20 år.

Född: Halmstad.

Bor: Stockholm.

Familj: Pappa Kalle, mamma Anette, storebror Johan, 32, lillasyster Ebba, 17.

Utbildning: Örjansskolan. Sturegymnasiet, inriktning dans. Balettakademien i Stockholm.

Tre dansplagg ur garderoben: Leopardmönstrade tights. Svarta kängor. Rutig skjorta.

Firar födelsedagen: ”Med familj och vänner i Stockholm.”

ANNONS