Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Hantverkslokalen. I en äldre stol som Jerzy renoverat har han bytt ut stoppningen. Tidigare var det hästhår som var populär stoppning. Ett dyrt material om det skulle sättas in nytt i dag. Bild: Kenny Hjälte

Tapetseraren har bytt Bronx mot Mästocka

För ett par år sedan köpte han hus i Mästocka med en förhoppning att driva en liten tapetserarverkstad. Nu har han mer att göra än någonsin.

HP möter
Jerzy Jastrzebski, tapetserare

Jerzy Jastrzebski har fullt upp med att renovera dynorna till stolarna i Mästocka bygdegård när HP kommer på besök. Dynorna har fått se en och annan fest under åren och slitits på sedan dagen de köptes in. Nu får de en välbehövlig uppdatering.

Annars arbetar Jerzy med ett mer tidskrävande projekt, med att renovera en 110 år gammal hästvagn ämnad för brudpar.

Snart ska den rulla igen och det är ett företag som hyr ut rekvisita till filmer och bröllop som beställt renoveringen.

– Många timmar går åt bara att demontera och montera tyg och dokumentera vart alla delar ska sättas tillbaka. Alla detaljer måste ses över och det är mycket handarbete. En sådan här pjäs drar man inte över med maskin, säger han.

Skulle Jerzy jobba heltid med vagnen hade han haft att göra i två månader i sträck. Företaget var nyligen och tittade på utvecklingen. De blev nöjda. Mer jobb verkar det bli då de har en drös med droskor som skulle behöva Jerzys översyn.

– När kunderna är nöjda är jag dubbelt nöjd. För en kort tid sedan renoverade jag ett skåp och kvinnan tyckte att det blev väldigt bra, så hon ville betala ett mycket högre pris, säger han.

Han flyttade till Sverige för fem år sedan och för något år sedan köpte han hus med tillhörande garage på en hörntomt i Mästocka, där vägarna mot Laholm och Knäred möts.

Till jul satte han äntligen in element i verkstaden så det blir behagligare att jobba där, och det är mest på vinterhalvåret det blir till att jobba i tapetserarverkstaden.

– Det är min särbo Lena som hjälpt mig mycket att starta företaget och se till att jag har rätt kontakter med myndigheterna. Det är svårt när man kommer utifrån, säger han, och fortsätter:

– Jag kämpar med språket och håller på att lära mig bättre svenska. När jag inte hittar orden och säger något till kompisar på polska eller engelska skäller hon på mig, säger han, med ett leende.

Om sommaren jobbar han främst som snickare. Verkstaden har han vid huset och berättar att han hittat sin drömplats att bo i världen, stadens myller är inget för honom.

Inte för att han är obekant med vimmel och folkmassor. Efter att ha utbildats av familjen hemma i Polen till tapetserare, har han rest i världen. Han har bland annat haft ett tapetserarföretag i Bronx, som ligger i världsmetropolen New York.

– Jag har att göra oavsett om jag skulle ha firma i Göteborg, Stockholm eller Mästocka. Men här kan jag koppla av, läsa en bok och bara lyfta huvudet för att titta ut genom fönstret och se ett rådjur eller en älg som går förbi. Det kan man bara göra här, säger han.