Konflikthantering. Syskongrälen blir ett träningsläger för konflikthantering i framtiden. Barnen lär sig var gränserna går, bråken hjälper dem till en bra moralisk utveckling, föder lojalitet och gruppkänsla.
Konflikthantering. Syskongrälen blir ett träningsläger för konflikthantering i framtiden. Barnen lär sig var gränserna går, bråken hjälper dem till en bra moralisk utveckling, föder lojalitet och gruppkänsla.

Syskongräl tränar barnens förmågor

De flesta syskon bråkar ibland, och det bästa är att låta dem lösa konflikterna själva. En tröst när barnen klöser ögonen ur varandra är att grälen tränar dem i konflikthantering och lär dem sociala spelregler.

ANNONS
|

Varje flerbarnsförälders dröm är att barnen ska leka tillsammans och visa varandra kärlek – medan barnens främsta mål verkar vara att ha ihjäl varandra. De jobbar hårt på att få till en lömsk spark eller ett tjuvnyp när ingen vuxen ser, och tjafset från baksätet gör resorna till en utdragen plåga för alla i bilen. Men lugn – syskontjafset är helt normalt och en träning för livets alla konflikter.

– Att syskon bråkar ingår i den sociala anpassningen, och bråken lär dem att tåla lite hårda tag och att bli vänner igen, säger Elisabeth Schönbeck, beteendevetare med inriktning på syskonrelationer.

ANNONS

Elisabeth Schönbeck menar att roten till grälen ofta är konkurrens om föräldrarnas uppmärksamhet.

– Mer än hälften av de tillfrågade föräldrarna i en undersökning sade att de skällde mest på det äldsta barnet och gav mer kärlek och uppmärksamhet till det yngsta, och sånt främjar naturligtvis syskonrivalitet. Det är otroligt viktigt att föräldrar är rättvisa med kärlek och uppmärksamhet till barnen, säger hon.

Rättvisekravet gäller även när man som förälder lägger sig i barnens gräl för att medla.

– Ta reda på vad som har hänt och utgå inte ifrån att det är den som gråter som är förfördelad.

Det kan mycket väl vara så att den yngsta retas och retas tills det brister för den äldre, som smockar till fastän han eller hon vet att man inte får, säger Elisabeth Schönbeck.

Ofta kan man låta barnen reda ut småtjafset och gnabbet själva, tycker Elisabeth Schönbeck. Det lär dem att lösa konflikter. Men går det för långt måste man förstås lägga sig i, till exempel om de slåss på riktigt, om man märker att det alltid är samma barn som går vinnande ur striden eller om någon blir väldigt sårad och ledsen.

– Prata med barnen och red ut grälet direkt efteråt. Ta barnet som sagt något elakt åt sidan och väck hans eller hennes empati. Förklara att man faktiskt inte får säga så.

ANNONS

Det bästa botemedlet mot uppslitande syskongräl är närvarande och kärleksfulla föräldrar, som också är förebilder genom att visa att de kan lösa sina egna konflikter på ett konstruktivt sätt. Det ger barnen bra förutsättningar för en stabil och trygg syskonrelation hela livet.

– Nästan alla vuxna jag träffar, som har dåliga relationer till sina syskon, berättar om orättvisor och konflikter i barndomen, säger Elisabeth Schönbeck.

null

Äldst, yngst eller mittemellan, av Elisabeth Schönbeck

Syskon, av Mia Coull

Du var alltid mammas favorit, av Deborah Tannen

Retliga bröder och gnälliga systrar, av RW Alley

Arja och Råttis, av Sonya Hartnett

Ormen, av Gull Åkerblom

De nya skorna, av Annika Thor

ANNONS