Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges äldste man har avlidit

Sveriges äldsta manliga hjärta har slutat slå. Sven Hedberg, Halmstad, har avlidit 108 år gammal.

Sven Hedberg föddes i lergöksstaden Ängelholm 13 december 1903. Han kom till Halmstad sex år senare för att börja småskolan. Sven jobbade som lättmatros och kock på segelskutor och ångbåtar i fem, sex år. I Halmstad fanns inga jobb och knappast någon mat att ställa på bordet. Det var arbetslöshet och krig. När han gick i land arbetade han som rörmokare resten av livet. På ålderns höst blev Sven hedersmedlem i IF Metall.

Svens hustru Elsa dog i cancer 1965 och tillsammans fick de två söner och en dotter. Sven var en riktig krutgubbe och var inte rädd att ge sig ut på egna äventyr trots hög ålder. När han var 95 år åkte han ensam till Spanien. Och armhävningar gjorde han tills han fyllde 90. Han tog dagliga promenader innan han var tvungen att ha rullstol.

Sedan tre år bodde Sven på Vallås äldreboende och avdelningen Klyftehög.

Förra sommaren fick han lunginflammation och hamnade på sjukhuset. Men han var snart sitt gamla jag igen.

- Det gick bra med starka mediciner, kommenterade han sjukhusbesöket i en intervju inför 108-årsdagen förra året.

Han var pigg och klar in i det sista, förutom att synen och hörseln blev sämre på ålderns höst. Han opererades för starr, men operation misslyckades och han blev blind på ena ögat.

Sven fick frågan om hur man blir 108 år?

- Man får leva förnuftigt. Ingen rök, ingen sprit. Men ett glas gott vin tycker jag om. Jag kan ta ett andra också, sade han och skrattade gott.

Sven gillade sång och musik. Han var förste tenor i Sångarbröderna i Halmstad under 40 år. Han hade också ett stort idrottsintresse och ägnade sig i ungdomen åt löpning och gymnastik.

Han var nöjd med sitt innehållsrika liv och fick se samhället revolutioneras på område efter område.

Sven visste mycket väl att han var den äldste mannen i Sverige och svarade med ett fint smil. Äldste invånaren i Halland har han varit i flera år.

- Tiden går och går.

Nu har tiden ändat Sven Hedbergs långa liv.