Läsglädje. Oavsett om det gäller plugg eller läsning för sitt eget nöjes skull så tillbringar Nathalie Alexandersson mycket tid på bibliotek. Här är hon på biblioteket i Halmstad.
Läsglädje. Oavsett om det gäller plugg eller läsning för sitt eget nöjes skull så tillbringar Nathalie Alexandersson mycket tid på bibliotek. Här är hon på biblioteket i Halmstad.

Student med öra för musik

Nathalie Alexandersson pluggar till läkare och har nyligen släppt sina första två låtar på Spotify. Ända sedan hon som barn läste Harry Potter väntar hon på att få ett brev från Hogwarts. – Jag tycker om världar som man bara kan komma åt genom att läsa, säger hon.

ANNONS
|

HP Möter ...

... Nathalie Alexandersson, blivande läkare som spelat in egna låtar.

Lyssna på låtarna längst ned i artikeln!

Det första Nathalie Alexandersson vill prata om är sin musik. Hon har nyligen spelat in sina första två låtar och släppt dem på Spotify.

– Musiken gör jag för att ha roligt, säger hon.

Hon började tidigt lyssna på musik och egna låtar började hon skriva redan på högstadiet. Läshuvudet Nathalie ville komma åt budskapet i texterna. Tio år gammal började hon översätta sina favoritlåtar, som mestadels var på engelska.

ANNONS

– Den första låten jag översatte var ”The Rose”. Den tyckte jag var fin, och ännu finare var den när jag förstod texten.

Ungefär vid den här tiden läste hon Harry Potter. Vetgirig och duktig, kände hon omedelbart igen sig i karaktären Hermione. Där föddes även hennes kärlek till fantasyböcker.

– De böckerna fick verkligen igång min läslust. Jag längtar fortfarande efter ett brev från Hogwarts, säger hon med ett leende.

Grundskolan var lätt som en plätt. Hon hade MVG i allt – utom syslöjd.

– Jag är inte så händig – man kan inte vara bra på allt, säger hon med ett leende.

Även om gymnasiet gick som på räls kom det en utmaning i slutet. Nathalie började läsa den apokalyptiska romanen ”Hungerspelen” samtidigt som hon skulle lämna in sitt stora projektarbete som handlade om japanska jätteostron i svenskt vatten. Boken gick inte att släppa.

– Det var tur att jag hade jobbat bra innan. Jag hann lämna in projektarbetet och jag fick bra betyg, samtidigt som jag läste ut boken.

Det finns många vägar som en MVG-tjej kan välja men för Nathalie blev det läkarlinjen i Lund. Hon kunde även tänka sig lärare, advokat eller journalist.

– Jag vill kunna hjälpa andra människor och det var någonting med läkaryrket som fångade mig.

ANNONS

Utbildningen är minst sagt lång: fem och ett halvt års grundutbildning, två år som AT-läkare och sedan fem års ST-tjänstgöring. Men inte ens alla de åren räcker för Nathalie, som därefter vill ägna sig åt forskning.

– Jag vill inte vara färdig, jag vill hela tiden lära mig mer. Jag vill alltid ha något att sträva mot och röra mig framåt, säger hon.

Trots sitt ambitiösa karriärval vill hon inte släppa musiken. Hon valde att spela in sina två favoritlåtar som hon skrev på högstadiet. Det är singer-songwriter-poplåtarna ”Headache” och ”Be Alright” som en bekant hjälpt till med att mixa ihop och spela in.

Sedan någon månad tillbaka finns de på Spotify, med Nathalies röst, pianospel och lite gitarr.

– Ofta skriver jag när jag är lite nere, för att få utlopp för mina tankar och känslor. När jag började skriva de här låtarna var jag tonåring så det är många tonårsfunderingar som ligger till grund.

En annan låt hon kanske kommer att släppa är inspirerad av det där mysteriet om livet och döden, som vi alla funderar kring.

– Jag kallade låten för ”Will Someone Ever Know”.

Just nu går hon andra året på sin utbildning, som förstås innebär mycket plugg.

ANNONS

– Förra terminen lärde vi oss nästan 1 000 strukturer på latin, säger hon och förklarar:

– Ett ben är ett exempel på en struktur, och då lär man sig benets olika delar på latin – som egentligen inte har något namn annat än det latinska. Det kan också vara en muskel, hjärnan eller någon annan organ eller skelettdel.

Som tillflykt har hon just nu Game of Thrones, som hon började på under sommaren.

– Den är riktigt spännande. Det är inte ofta författare lyckas få ihop så många olika berättelser till en.

Det som driver henne framåt är hennes ambitioner, men även friheten att få vara den hon är.

– Ambition för mig är att sträva efter att vara så bra som man kan vara, på alla möjliga plan men i grunden handlar det om att man själv är lycklig, säger Nathalie Alexandersson.

Ålder: 20 år.

Uppvuxen: Hishult.

Utbildning: Osbecksgymnasiet i Laholm. Läkarlinjen på Lunds universitet.

Familj: Mamma Bibbi Alexandersson, pappa Mats Alexandersson, lillebror Daniel Alexandersson, 17, storasyster Alexandra Svensson, 26.

Gillar: Maskerader.

Tre maskeraddräkter: 1. Antarktis: ”Temat var öde ö. Jag hade en vit ballerinaklänning med påsydda pingviner och blåa strumpbyxor.” 2. Sailor Moon: ”Vit tröja med seglarkrage och blå kjol.” 3. Prosit, en av de sju dvärgarna i Snövit. ”Jag och mina kompisar tänkte att det skulle vara kul att göra något tillsammans. Vi köpte sex stycken illgröna mössor, skjortor, tights och rosa spadar.”

ANNONS