Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bo Fridolph var en profil inom den lokala politiken i Halmstad. ”Bo var lätt att samarbeta med och bidrog alltid med sitt goda humör. Det är tråkigt att han har lämnat oss”, säger tidigare politikerkollegan Carl Fredrik Graf. Bild: Roger Larsson/Arkiv
Bo Fridolph var en profil inom den lokala politiken i Halmstad. ”Bo var lätt att samarbeta med och bidrog alltid med sitt goda humör. Det är tråkigt att han har lämnat oss”, säger tidigare politikerkollegan Carl Fredrik Graf. Bild: Roger Larsson/Arkiv

SPI-politikern Bo Fridolph har avlidit

SPI Välfärdens ordförande i Halmstad, politikerprofilen Bo Fridolph, har gått bort i en ålder av 80 år.
– Bo var lätt att samarbeta med och bidrog alltid med sitt goda humör. Det är tråkigt att han har lämnat oss, säger tidigare politikerkollegan Carl Fredrik Graf.

Bo Fridolph påbörjade sin politiska bana inom Folkpartiet (numera Liberalerna), men blev 2009 tillfrågad om han i stället ville företräda SPI Välfärden, som då hette Sveriges pensionärers intresseparti.

Fram till valet 2018 satt han i kommunfullmäktige i Halmstad och var under några år en del av den styrande så kallade Femklövern plus (de fyra allianspartierna plus SPI).

Carl Fredrik Graf (M), numera landshövding i Östergötland men tidigare kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, minns Bo Fridolph som en god samarbetspartner:

– Han var alltid konstruktiv och hade ett brett politiskt intresse. Bland hjärtefrågorna fanns att skapa bra boenden för äldre och om jag inte minns fel så ville han att det skulle finnas ett hospis med möjlighet till vård i livets slutskede i Halmstad.

Siktade på valet 2022

Förra mandatperioden kantades dock också av en rad interna stridigheter inom SPI, som ledde till dagens splittring i två seniorpartier – SPI Välfärden och Trygghetspartiet.

Inget av partierna lyckades ta sig in i kommunfullmäktige vid valet 2018, men i flera HP-intervjuer talade Bo Fridolph om att han och partiet siktade på valrörelsen 2022. Fram till sin död var han även ordförande för SPI Välfärden på nationell nivå.

– Jag och Bo hade redan börjat planera för det kommande valet, säger partikollegan Arnold Gustafsson, och tillägger att Bo betytt mycket för SPI Välfärden.

– Dessutom var han en väldigt vänlig och prestigelös människa. Och en synnerligen välklädd gentleman.

Kämpade med sin hälsa

Sedan hösten 2018 kämpade dock Bo Fridolph med sin hälsa och fick, efter ha lyckats överleva en brusten aorta, veta att han även drabbats av cancer. Den 12 augusti förlorade han den striden.

– Cancer är en jäkla sjukdom, konstaterar Arnold Gustafsson.

Läs även: Bo Fridolph tar upp kampen mot cancern