Fransysk snabbvisit. Siffror ser likadana ut i hela världen till skillnad mot språk. Sara är en fena på båda. Men på besök hemma i Halmstad  snackas det varken siffror eller franska. Då handlar det om andra roliga saker, inte minst strosa runt i stan med mamma Elisabeth.
Fransysk snabbvisit. Siffror ser likadana ut i hela världen till skillnad mot språk. Sara är en fena på båda. Men på besök hemma i Halmstad snackas det varken siffror eller franska. Då handlar det om andra roliga saker, inte minst strosa runt i stan med mamma Elisabeth.

Sarah lärde sig franska på plats

Sarah ger aldrig upp. Hon har sökt hundratals jobb, flest i Paris, och har kallats till otaliga intervjuer. Hon är expert på att söka jobb! Med filosofin att ”det jag inte kan, kan jag lära mig” har hon också lyckats.

ANNONS
|

Sedan två månader är hon i Luxemburg, som är ett av världens rikaste länder, och har fått ett kanonjobb på Bank of New York Mellon, BNYM. Hon trivs som fisken i vattnet och väntar bara på att pojkvännen också ska få jobb.

– Lägenhet har vi redan, en tvåa på 60 kvadratmeter med tre balkonger mitt inne i stan.

Bakom sig har hon några år i Paris som är drömstaden. Den är lagom stor, på lagom avstånd till Halmstad och livsstilen är härligt avslappnad. Trots det ville Sarah Cardmarker vidare.

Med ett go och framåtanda som bara blir större ju mer motstånd hon får, tröttnar hon aldrig. Utmaningar triggar i stället henne. En stor portion tur ingår förstås också.

ANNONS

Som när hon fick sitt första jobb i Paris. Ett marknadsföretag sökte en person som kunde både danska och norska och vara företagets kundkontakt.

– Egentligen kunde jag inte något av dessa språk, i synnerhet inte franska. Dessutom fick jag jobbet genom en telefonintervju. På engelska, säger hon och himlar med ögonen.

Inte nog med detta. Lägenhetsproblemet fixade hon galant, en liten etta på stora paradgatan Champs Elysée.

Det var också i Paris hennes yrkeskarriär egentligen startade. Sarah var dryga 20 år, hade tagit examen i marknadsföring och ekonomi och varit ett år som utbytesstudent i Paris. Tillbaka i hemstaden igen kände hon en otrolig längtan efter det sydeuropeiska livet och bestämde sig för att återvända. Hon började söka jobb och fick napp direkt.

De flesta i bekantskapskretsen tyckte vikariatet på tre månader var en dålig idé och dessutom kunde hon ju inte franska.

– Men jag var tvungen att göra det. Jag kände så starkt att det var rätt och dessutom ville jag ha äventyr!

– Och skiter det sig åker jag väl hem igen, tänkte jag.

Sarah sa upp sin lägenhet på Badhusgtan, sålde sina möbler och åkte till flygplatsen med två resväskor.

Resten skulle lösa sig, resonerade hon.

ANNONS

– Jag är övertygad om att man ska följa hjärtat och våga testa.

Så här i efterhand konstaterar hon att hon definitivt gjorde rätt.

– Men jag gjorde också många misstag, men lärde sig massor.

Direkt efter vikariatet fick hon nästa jobb, på Skandinaviska enskilda banken i Paris, där de sökte en person som kunde både svenska och franska.

Man konstaterade även där att Sarah inte kunde franska så bra, men hon hade en positiv attityd och det kan man inte lära sig. Däremot kan man lära sig språk.

– Så jag fick jobbet med orden att ”du får lära dej franska på plats”. Så det gjorde jag.

I dag pratar hon franska som en infödd.

– Men det var svårt i början. Instruktioner på franska var obegripliga ibland, och jag tänkte att vad säger arbetskamrater runt omkring mej egentligen.

– Jag chansade mycket. Oftast förstod de. Överlag klarade jag mej bra, tycker jag.

Sarahs knep för att få mer tid och förstå vad kunden egentligen ville fungerade. Ett var att be om ett mejl. Ett annat var att strunta i alla felsägningar och bara prata på.

Med drivkraften att stå upp för den hon är och erkänna sina brister blev det oerhört mycket lättare.

ANNONS

Med den inställningen är ett misslyckande långt ifrån en katastrof. Den tar en istället vidare. Åtminstone Sarah som är övertygad om att med en positiv attityd, flexibilitet och järnvilja kommer man långt.

– Helt ärlig har jag förstås inte alltid varit heller. Vissa kunskaper som en arbetsgivare sökt har jag ju inte haft, men ändå påstått så i ansökningarna.

Det har helt klart lyckats, med tanke på de otaliga arbetsintervjuer hon kallats till.

– Men när jag satt på en intervju och de frågade om mina färdigheter när det gällde målning, fick jag ju erkänna och säga som det var. Men jag har målat både väggar och möbler hemma. Och tapetsera kan väl inte vara så svårt, menade jag.

– Det jobbet fick jag ju inte så klart, säger hon och skrattar hjärtligt åt sig själv.

Det finns många historier om Sarahs jobbsökande, men allt får inte plats i den här artikeln. En sak är i alla fall säker. Och det är att nu kan hon franska både utan och innan. Bankjobb är hon också en fena på.

Längtan till Halmstad, föräldrarna och systrarna, finns där så klart. För att råda bot på den, har hon planer på att köpa sig en liten stuga vid havet. Och med hennes framåtanda, tur och självförtroende dröjer det inte länge innan hon har förverkligat även den drömmen.

ANNONS

Ålder: Fyller 29 år den 21 maj.

Familj: Sambon Kevin 34 år, föräldrarna Elisabeth och Per och systrarna Amanda och Lovisa i Halmstad.

Växte upp: I Frösakull, gick Gullbrandstorpsskolan, Brunnsåkersskolan och Kattegattgymnasiet.

Fritiden: ”Just nu håller jag på med att skaffa mig ett socialt umgänge i Luxemburg”.

Bokval: ”Läser allt, men boken ’Tre sekunder’ av Roslund & Hellström var så spännande så jag fick hjärtklappning”.

Styrka: Vet hur man kvalificerar sig till jobbintervju.

Kuriosa: Har bott i Växjö, New York, Heidelberg, Paris och nu i Luxemburg.

ANNONS