Rebeckas liv är politik

Det enorma intresset för politik har fört henne till flera ”krutdurkar” i Mellanöstern och gett henne många spännande upplevelser. – Jag har sett Arafats grav. Det var häftigt, säger Rebecka Berntsson.

ANNONS
|

Rebecka är född i Varberg och har haft sin uppväxt i Halmstad. Efter högstadiet valde hon att läsa samhäll/miljöprogrammet på Sannarpsgymnasiet. Sedan tog hon ”ledigt” ett och ett halvt år och jobbade i en skönhetsbutik i stan, men hann också med spännande resor till Sydafrika, England och Italien.

För tre år sedan började Rebecka sin politiska utbildning vid Uppsala universitet och nästa år blir hon nybakad pol kand.

– Då kan man jobba inom EU och på olika departement eller för olika partier. Men jag vill hellre arbeta inom den privata sektorn. Jag skulle vilja jobba på en opinionsbildande byrå med lobbying för politiska frågor, säger Rebecka.

ANNONS

Det här läsåret har Rebecka studerat på McGill-universitetet i Montreal, Kanada. Hon fick möjligheten efter att ha fått ett stipendium på 100 000 kronor från Göran och Erik Ennerfelts stiftelse. Det var tuff konkurrens eftersom stiftelsen bara ger ut två stipendier årligen, men man gav tummen upp för Rebeckas stora engagemang.

– Universitetet är rankat som det 17 bästa i världen. Det var stenhård utbildning. Montreal var helt underbart med blandningen av franska och engelska. Det är jättevackert och det är en fin kulturstad.

– Jag och mina kompisar tittade på många NHL-matcher. Det är kul att kolla så mycket hockey när man är sportnörd.

I maj kom Rebecka hem och i sommar har hon jobbat i skönhetsbutiken igen och på en bar i Tylösand. Nästa vecka drar hon i väg till Franska rivieran och Paris för att träffa franska skolkompisar från Kanadatiden.

Under studierna i Uppsala har hon gjort resor med den utrikespolitiska föreningen och besökt bland annat Libanon. Där träffade hon för två år sedan Saad Hariri – då premiärminister, nu – avsatt.

– Förra sommaren följde jag och min pojkvän upp det och lyckades ta oss in på Västbanken. Vi ljög och sa att vi var journalister, därför fick vi komma in. Där känner alla till Olof Palme och de blir glada när de ser att man har svenskt pass.

ANNONS

Paret kom in i den palestinske presidenten Abbas kansli och fick träffa hans närmaste tjänsteman. De visades runt och fick bland annat se Arafats grav.

– Det var häftigt. Man får inte komma in där annars.

När Rebecka jämför Libanon och Syrien, där hon också varit, med Västbanken säger hon:

– I Libanon är det väldigt strikt, men i Syrien är det värre. Kvinnorna har sin plats, men hos palestinierna märkte man inte av det.

Hon har också varit i Etiopien och intervjuat oppositionsregeringen. Detta var precis innan de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye gripits.

– Jag är inte förvånad att de greps. Vi träffade en taxi-chaufför som jobbat på en privat radiostation men han hade fått kicken för att han vägrade säga i sändning vad han hade fått order att säga. Radiostationen var helt subventionerad av regeringen.

Rebecka har fått sitt politiska intresse hemifrån. Hennes farfar Bernt Johansson var ombudsman inom Transportarbetarförbundet och morfar hette Eskil Eskilstorp, kommunråd och kommunfullmäktiges ordförande i Halmstad.

– Det var två bestämda herrar, farfar var sosse och morfar centerpartist.

I höst väntar Uppsala igen på Rebecka och hon har också nyligen fått jobb på halvtid på avdelningen för politik och profession hos Sveriges läkarförbund i Stockholm.

ANNONS

– Jag ska ha ansvar för Sveriges unga läkares politiska intressen, säger 24-åringen.

Hemma i lugnet. Efter flera resor i Mellanöstern och studier Kanada har Rebecka Berntsson i sommar varit hemma i Halmstad och jobbat. Näst år blir hon klar med sin politiska kandidatexamen.

Familj: Pappa Mats, mamma Sofii och brodern Johan samt pojkvännen Robin i Uppsala.

Ålder: 24 år.

Bor: Uppsala.

In t ressen: Politik, sport och musik.

Framtidsplaner: Jobba med opinionsbildning och lobbying inom politiken.

ANNONS