Petra Schollin förverkligade sin dröm om att övervintra i värmen

350 mil genom Europa med slutmålet Burgau i Portugal. I bakluckan de två hundarna och i framtiden en ny karriär som yogainstruktör. För Petra Schollin-Löfbom har det blivit läge att förverkliga drömmen om att bo utomlands – och bara göra det hon själv vill.

ANNONS
|

På Petra Schollin-Löfboms sociala medier är det fortfarande sommar – i alla fall att döma av bilderna från stranden i Burgau på den portugisiska Algarvekusten. Där övervintrar hon för andra året i rad, och beskriver det som att ”leva i en lång svensk maj-månad”.

– Det kan vara lite kallt på kvällar och nätter, men på dagarna är det uppemot 20 grader. Och inte särskilt många droppar regn, säger Petra och tillägger:

– Det är väldigt behagligt, och perfekt för vandring, långa promenader och utflykter inåt landet.

Behövde en avgörande förändring

Petra är en känd profil i Halmstad, inte minst inom hotell- och turistsektorn. Hon har varit vd för flera stora hotell, exempelvis Clarion Collection Hotel Norre Port (det var för övrigt där hon drog igång insamlingen av julklapparna som brukade trona i hotellets fönster). Men hon har också kraschat rejält i den berömda väggen – inte bara en, utan två gånger.

ANNONS

– Det har tagit tid att komma tillbaka och jag behövde en avgörande förändring, förklarar Petra, som fick den möjligheten när de båda barnen flyttat ut. För att få loss kapital sålde hon sitt parhus på Väster, och att hon hamnade i just Portugal har sin förklaring:

– Jag har varit här på flera yoga-retreats och blivit förälskad i naturen, människorna, ja, hela atmosfären.

Det kändes som ett äventyr. Jag passade på att stanna på platser jag ville se.

I slutet av oktober 2021 stuvade hon in sin packning plus de två vovvarna Puh och Flowbee i sin Toyota Avensis från 2008, med namnet ROY777, och satte kurs mot Algarvekusten – en nätt liten sträcka på 350 mil, fem övernattningar och sex kördagar.

– Det kändes som ett äventyr. Jag passade på att stanna på platser jag ville se, exempelvis Lyon, Barcelona och Malaga. Jag hade bäddat med madrasser till hundarna i bakluckan, så de höll sig väldigt lugna när vi körde.

Hundarna är dörröppnare

När hon kom fram till Burgau klingade dock känslan av frihet av, och ersattes av en lätt vilsen känsla.

– Jag kände ju ingen i byn, och tänkte att ”hm… vad är mitt sammanhang här då?”. Men hundarna är otroliga dörröppnare. Jag träffade på lite folk när vi var ute och gick, och snart var jag med i en grupp som hade börjat promenera tillsammans under pandemin. Sedan gav det ena det andra.

ANNONS
Bild: Privat

Det som var jobbigt förra året var att inte barnen, Vendela och William, kunde komma ner över jul och nyår som planerat, på grund av coronan.

– På julen kände jag mig riktigt ensam, men det var nog enda gången, säger Petra återvände till Sverige i april.

Sommaren tillbringade hon dels i semesterhuset på Öland, dels i Halmstad, där hon och familjen bott sedan 1994. Men nu i september var det dags igen: in med vovvarna i bilen och ut på motorvägarna genom Europa.

– Jag körde raka spåret ner, men tyvärr tog vissa sträckor väldigt lång tid, eftersom jag satt fast i en massa köer på Autobahn. Resan ner var mycket jobbigare den här gången.

Men väl framme i Burgau omfamnades hon återigen av lugnet. I år har hon också satsat på ett betydligt bättre boende, en lägenhet bara hundra meter från havet.

– Jag har en egen liten altan, och de andra hyresgästerna är supertrevliga.

Bild: Privat

Enligt Petra är september en fantastisk månad på Algarve, medan det under sommaren är väl varmt och ”hysteriskt mycket folk”.

– Efter andra veckan i oktober avtar det rejält, och under vintern är det bara portugiser och inflyttade som är kvar. Det är mycket holländare, tyskar, belgare, engelsmän och amerikaner som har emigrerat hit.

ANNONS

En vanlig dag går Petra upp vid sex. Efter en lång morgonpromenad, frukost och lite yoga sätter hon igång att jobba. Och då delar hon upp tiden mellan hotellkonsulteriet och planeringen av yoga-klasser och retreats.

– Oftast lagar jag middag här hemma och sedan brukar jag lägga mig ganska tidigt, säger Petra och berättar vad hon menar med ”hotellkonsulteri”:

– De senaste tio åren har branschen förändrats i grunden, inte minst för de mindre och medelstora hotellen. Majoriteten av bokningarna sker på nätet, och jag hjälper dem att börja använda system som gör att de kan få samma pris och utbud på exempelvis booking, Airbnb och hotels.com. Bokar någon ett rum via booking, så försvinner det även på de andra två sajterna, förklarar Petra som också hjälper kunderna – de flesta i södra Sverige – med marknadsföring.

Bild: Privat

Hennes andra företag, The Yoga Hug, är nystartat och handlar om helt andra saker. Där är hon instruktör i Sensing Yoga, en inriktning som hon själv upptäckte för några år sedan och som bygger på att man använder kroppens naturliga positioner (se faktaruta nedan):

– Det var här jag hittade mitt inre leende, och nu vill jag hjälpa andra att göra samma sak, säger Petra som erbjuder enstaka klasser (både live och via länk) eller månadsabonnemang. I september arrangerade hon också ett retreat i sin bostad i Burgau för ett fåtal personer, mest som ett sätt att testa upplägget.

ANNONS

– Allt är under uppstart, men jag hoppas såklart att det ska snurra på. Men just nu njuter jag oerhört av flexibiliteten och att inte ha några tider att passa. Det är märkligt, du ser aldrig någon som kollar på klockan här, tempot är generellt så mycket lugnare. Ibland kan det gå flera dagar utan att jag umgås med någon, men det passar mig rätt bra, eftersom jag har ett stort behov av få vara för mig själv.

Men vill man förverkliga drömmar så får det konsekvenser.

På frågan om vilka reaktioner hon har fått från vänner och bekanta på det portugisiska äventyret, säger Petra att de flesta tycker att hon är modig.

– Jag satsar ganska mycket pengar på att kunna bo utomlands. Men vill man förverkliga drömmar så får det konsekvenser – och sedan måste var och en avgöra om det är värt det. Det jag minns starkast från de båda gånger jag gått in i väggen, är känslan av att inte ha några valmöjligheter. Därför är det så fantastiskt att göra något jag verkligen har valt.

Bild: Privat

Petra Schollin-Löfbom

Ålder: 59 år.

Bor: I ett släkthus i Stora Rör på Öland, och i en långtidshyrd lägenhet i Burgau i södra Portugal. ”Vi håller på att vinterbona huset på Öland, så man får väl säga att det är där jag har min bas sedan jag sålde huset i Halmstad.”

Familj: Dottern Vendela och sonen William. Systern Elisabeth, svågern Lars samt hundarna Puh och Flowbee. ”De är passande nog portugisiska vattenhundar, så de har ju kommit hem…”.

Gör: Driver de båda företagen PSL Hotellkonsult och The Yoga Hug. Är utbildad instruktör i Sensing Yoga. Läste in anatomi och fysiologi 1 och 2 på gymnasienivå förra vintern i Burgau – ”för att bättre förstå kroppen och hur allt funkar.”

Tre före detta vd-uppdrag i hotellbranschen i Halmstad: Vd för Clarion Collection Hotel Norre Park, Hotel Continental Relax & Spa samt Best Western Plus Grand Hotel.

Har också gjort: Jobbat på Eventrestaurangen på Halmstad Arena, varit företagsmäklare vid HRF Förmedling Företagsmäklare samt platschef vid Manpower Halmstad.

Ska göra i vår: Arrangera yoga- och akvarell-retreats i Italien. ”En vän till mig har ett bed & breakfast i den lilla medeltidsbyn Ripabottoni, och en annan vän, Annica Fritz från Halmstad, är superduktig på akvarellmåleri. Så vi tre ska tillsammans bjuda in till två tema-retreats.”

Läs mer: theyogahug.se, @theyogahug

Kort om Sensing Yoga:

”I Sensing Yoga sker allt på din kropps villkor, och det är en yoga som alla kan göra. Kroppen rör sig i ”spiralande” eller skruvande rörelser, alltså inte linjära, vilket får igång flödena i kroppens alla system. Utmärkande är också skakande och gungande rörelser, som lugnar ner. Vi gungar, skakar – och slappnar av.

Kroppsgäspningen, den så kallade pandikulationen, är också karaktäristisk. Vi sträcker på oss och andas in – precis som katter och små barn gör när de har sovit – för att sedan expandera och slappna av. Ditt nervsystem kan då samla in information om nuläget i din kropp och skicka ut åtgärder. Din kropp är helt fantastisk och vill bara ditt bästa.”

Källa: Petra Schollin-Löfbom. Mer information på www.sensingyoga.se

Läs mer:

ANNONS