Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Jorden runt – och hem igen. På bilden ovan syns Sebastian i en saltöken i Bolivia på 4 000 meters höjd (öknen var för övrigt startplats i ett av avsnitten av "Jorden runt på sex steg”). Bilden där Sebastian poserar med Djingis kahn är tagen utanför en flygplats i Mongoliet, och kamelritten är från Senegal, med Filip & Fredrik. Och på köksbordet hemma i Falkenberg kan han rada upp en gedigen samling med boardingpass från alla resorna – men lilla Vide, sex månader, är måttligt intresserad…

På jakt efter ljud – och Zlatans röst

Efter resor till 43 olika länder och samarbete med kändisar som Zlatan och Filip & Fredrik har Sebastian Petersson återvänt till Falkenberg. Nu börjar ett nytt liv för honom och hans familj.

Sebastian Petersson, 32 år, är uppvuxen i Falkenberg. Efter att ha utbildat sig till ljudtekniker i Karlshamn blev Stockholm den fasta punkten i livet för honom och sambon Evelina Thorsson.

Efter sju år som ljudtekniker med bas i Stockholm och med världen som arbetsfält är det återigen Falkenberg som hemmaplan. Här har Sebastian, Evelina och de tre sönerna Poppe, fyra år, Ejje, tre år och Vide, sex månader, slagit sig ner på Tröingeberg. Sebastian har för första gången en lång föräldraledighet framför sig.

– Det ska bli kul att ha ansvaret för hemmet.

Mellan hämtningar och lämningar i förskolan, barnvagnspromenader och matlagning kan han se tillbaka på några intensiva år när jobbet som ljudtekniker tog honom runt hela världen.

– Innan jag började jobba hade jag knappt rest någonting. Nu har jag varit i 17 procent av alla jordens länder, 43 stycken.

Som frilansande ljudtekniker med egen firma levde Sebastian en otrygg och kringflackande tillvaro. Det första jobbet, som var en praktikplats, blev en prövning.

– Det var ”Landet brunsås”, ett matprogram med Erik Haag, Henrik Schyffert och Lotta Lundgren. Erik Haag skulle bjuda Mexikos ambassadör i Sverige på tacos för att göra en jämförelse med mexikansk tacos. Erik Haag var väldigt yvig och det blev många nivåer på ljudet. Men resultatet blev i alla fall sändningsbart.

Den första oktober 2010 startade Sebastian sin firma och kunde skicka ut sin första faktura.

– Det var för ett samiskt musikprogram som hette "Sapmi sessions".

Därefter började jobben trilla in, med djungeltrummans hjälp.

– Men det var tufft. Jag kunde köpa min första ljudinspelare, en Sound Devices 788, efter att ha skottat snö i Stockholms hamn i 200 timmar. Vi snöskottare kallade snön ”det vita guldet”. Vi skottade för hand på nätterna där inte plogbilarna kom fram. Vi hade flytvästar på oss i fall vi skulle trilla i vattnet.

Uppdragen gällde i de allra flesta fall tv-inspelningar, men Sebastian ligger även bakom ljudet på flera reklamfilmer, exempelvis några från Swedbank och en reklamfilm för Atlas Copco som falkenbergaren Jesper Ganslandt gjorde.

Ett program som smäller högre än alla andra är ”Ibrahimovic - från Rosengård med mer än ett mål” om Zlatan på Kanal 5. Teamet följde fotbollsspelaren och folk runtomkring honom under flera längre perioder. Bland annat bandade Sebastian en intervju på flera timmar med Zlatan. Under en träning med PSG på deras hemmaplan i Paris utrustades Zlatan med en dold mikrofon.

– Zlatan pratade till mig i mikrofonen ”det är du och jag nu Sebbe. Lär dig hur det går till nu så kanske du kan träna laget sedan” sa han.

Sebastian beskriver Zlatan som en härlig person med stor karisma.

– Han tog över rummet när han kom in, men det kändes inte som om framgången stigit honom åt huvudet.

Perioden med Zlatan inträffade under hösten 2014. Då hade Sebastian redan gjort sitt första jobb med Filip och Fredrik och han hade blivit pappa för första gången.

– Vi gjorde ett program i Los Angeles som hette "La Bamba". Förutsättningen för att jag skulle kunna ta uppdraget var att jag fick ta med mig min familj eftersom vi skulle vara i Los Angeles i tre månader. Så blev det. Poppe var åtta månader när vi åkte. Han lärde sig gå i Los Angeles.

Därefter väntade ”Jorden runt på sex steg” med Filip och Fredrik. Det innebar flera långa resor till platser som vi andra bara kan drömma om att komma till, exempelvis Madagaskar, Kazakstan och Nya Zeeland. Men även om det låter som en avundsvärd uppgift handlade det ofta om att bara tillbringa en natt i varje land, ibland inte ens det.

– Det blev sju resor under två säsonger. Vi reste till ett trettiotal olika länder. Varje resa bestod av ungefär 15 olika flighter. Jag tyckte om flygresorna, det var den enda chansen vi hade att pusta ut. Så fort vi landade var bara arbete som gällde.

Sebastian beskriver Filip och Fredrik som fullblodsproffs som alltid är delaktiga i produktionen och tycker om att festa. Ofta blev det snabba ryck när planer ändrades i sista minuten.

– En kväll efter en väldigt intensiv period med många nätter på flygplan var vi i Sevilla och jag såg verkligen fram emot att få sova på hotell en natt. Plötsligt fick Filip och Fredrik för sig att det skulle gå snabbare om vi tog taxi till Lissabon istället för att flyga nästa morgon. Så i stället för att sova på hotell tillbringade vi en hel natt i taxi.

Jobbresorna innebar många upplevelser och strapatser, men samtidigt hände mycket på hemmaplan som Sebastian inte fick vara delaktig i.

– Jag missade mina två äldsta söners tvåårsdagar. Det är sånt som bidragit till att vi flyttat hem. Barnen är bara små en gång i livet och jag vill verkligen vara en närvarande pappa.

Nu har han och Evelina – som numera är Sebastians hustru – återvänt till hemstaden.

– Jag hade en superhärlig tid och har fått se och göra helt otroliga saker, men nu är det detta som gäller.

Sebastians sista jobb som ljudtekniker var tredje säsongen av Grotesco som har premiär i höst.

– Det var jättekul att göra den, men jag visste hela tiden att det var min sista produktion.

Nu njuter Sebastian av ett betydligt lugnare tempo och tystnaden.

– Tystnaden är mitt favoritljud som jag verkligen lärt mig uppskatta.