Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oskiljaktiga genom livet

Johan och Martin träffades som ettåringar på dagis. Sedan dess har de hängt i hop i vått och torrt. Nyligen kom de båda jägarsoldaterna hem från Afghanistan där de tjänstgjort – givetvis tillsammans.

Efter dagis och förskola tillsammans har det gått i samma klass från lågstadiet till och med gymnasiet på Sannarp där båda gick samhällsvetenskapliga programmet med inriktning idrott.

– Under gymnasietiden spelade vi också amerikansk fotboll tillsammans i Halmstad Eagles, säger Johan.

Självklart gjorde grabbarna lumpen tillsammans som jägarsoldater på K 3 i Karlsborg.

– Jag mönstrade lite innan Johan och han fick sedan samma placering som jag, säger Martin.

Sedan följde träning i Nor-dic Battlegroup i väntan på att åka till Afghanistan.

– Jag gjorde en kort vända dit 2010 på sex veckor precis efter lumpen. Det är i princip det enda vi inte gjort tillsammans förutom arbete.

I december bar det i väg för båda till det oroshärjade landet.

– Det var en spännande upplevelse. Det kändes bra att det var folk med som varit där tidigare inklusive Martin. Jag lärde mig mycket av dem. Man hittade väldigt snabbt en vardag som kändes som ens vanliga liv, säger Johan.

Johan och Martin var stationerade på en svensk-amerikansk camp i Sheberghan i nordvästra delen av svenskarnas område. De patrullerade dagligen och hamnade en gång i bakhåll med talibaner.

– Vi körde fast med fordonen i en dal. Fienden som var på berget försökte överfalla oss. Vi blev beskjutna men det gick bra, säger Martin.

I slutet av maj kom de hem till Sverige igen många minnen rikare och har nu haft fem veckors semester. Sedan väntar Karlsborg på dem igen. Men Johan har andra planer än att fortsätta den militära banan.

– Jag kommer nog att studera personalvetenskap i Linköping.

Martin tänker fortsätta som jägarsoldat åtminstone året ut för att sedan kanske plugga till personlig tränare.

– Det som är lite kul är att när vi var skilda åt var jag soldat och Johan jobbade på ett lager i Halmstad. Det är kul att jag fick in honom i min grupp och att vi har gjort Afghanistan tillsammans. Nu blir det andra gången vi skiljs. Vi får se hur länge det går den här gången.

Killarna har nästan alltid gjort allt tillsammans, bland annat tagit motorcykelkörkort, spelat fotboll och handboll och utövat judo. Dessutom har Johan och Martin firat semester i hop åtskilliga gånger.

Flickvännerna har var och en träffat själv men sedan har paren umgåtts intensivt.

– Våra tjejer brukar säga att de har två pojkvänner. De får den andra på köpet liksom, säger Johan och skrattar.

Har ni aldrig bråkat?

– Jo, två gånger när vi var små. Bland annat om en bulle i en skidbacke. Till sist delade vi på den.

Bild: Privat