Olga Jönsson då hon fyllde år förra året. Fotot togs av fotograf Håkan Johansson.
Olga Jönsson då hon fyllde år förra året. Fotot togs av fotograf Håkan Johansson.

Olga Jönsson fyller 108 år och är äldst i Halland

Olga Jönsson som fyller 108 år den 23 maj är äldst i Halland. Sedan några år bor hon på äldreboendet Solhaga i Falkenberg, där det blir tårtkalas i helgen.

ANNONS
|

Hennes rötter finns i Morup, där hon växte upp med far och mor och en äldre syster på en liten lantgård. ”Mamma mjölkade korna, pappa tyckte bättre om att leka med oss barn, har Olga berättat i en tidigare intervju”, och hon tvekade då inte en sekund om vilken tid som har varit bäst i hennes långa liv: ”När jag var barn, då var man utan bekymmer”.

Sitt arbetsliv inledde Olga som hembiträde och senare som ”prästgårdspiga” hos prästen i Morup. 1938, för drygt 80 år sedan, gifte hon sig med sin kärlek Hilding. De köpte en gård i Olofsbo med 20 tunnland jord och mjölkkor. De fick de tre barnen Rune, Lisbeth och Gunni. Tyvärr avled dottern Gunni i en hjärntumör vid 14 års ålder, något som Olga fortfarande sörjer.

ANNONS

Sonen Rune, som är pensionerad glasmästare, bor i dag kvar på familjens gård i Olofsbo. Han brukar besöka Olga flera gånger varje vecka. Dottern Lisbeth Löwdin, som har arbetat inom Lantmäteriet, bor i Luleå. Hon brukar hälsa på i Falkenberg flera gånger om året.

– Vi båda beklagar att vi numera inte kan hälsa på vår mamma på grund av besöksförbud, säger Lisbeth.

Olga, som förutom att arbeta hemma på gården också arbetade inom hemvården, flyttade från gården i Olofsbo till Falkenberg 1971. Då hade maken avlidit fem år tidigare.

Olga Jönsson i Falkenberg fyller 108 år.
Olga Jönsson i Falkenberg fyller 108 år. Bild: Håkan Johansson/Arkiv

Under sin aktiva tid var Olga mycket samhällsintresserad, engagerade sig i föreningsliv och deltog i studiecirklar. Hon har också varit mycket intresserad av handarbete och bakning.

Förutom sina barn så har Olga fem barnbarn och tio barnbarnsbarn.

Eftersom det är coronatider kan inte de anhöriga komma på besök på Olgas födelsedag, men en tårta kommer att levereras så att hon kan fira med de andra på Solhaga. Olga är pigg och glad även om minnet sviker och hon har problem med hörseln.

– Hon tycker fortfarande mycket om att umgås med folk, berättar dottern Lisbeth Löwdin.

• Den verifierat äldsta svensken någonsin är Elin Astrid Sofia Zachrison som dog bara en halvtimme in på sin 113:e födelsedag den 15 maj 2008. Under sitt långa liv upplevde hon 26 statsministrar och fyra kungar.

• I dag finns ett par personer i Sverige som har fyllt 110 år. Olga Jönsson är med sina 108 år äldst i Halland.

ANNONS