Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Nu kan Nadim äntligen spela fotboll igen

Han var sex år när han drabbades av leukemi. Men nu har Nadim Azaki tagit sig igenom halva behandlingen, gått sin första termin i skolan och kan äntligen spela fotboll igen.
– Det roligaste är att skjuta i mål!

Det började med en haltande fot strax innan nyår 2020. Föräldrarna till den idag sjuårige Nadim Azaki tänkte ”han har väl slagit i foten när han spelat fotboll”. Men så ringde fritidspersonalen och berättade att de blivit tvungna att bära Nadim då han inte kunde stödja på foten alls.

– Dagen därpå hade han även fått feber, berättar Nadims mamma Malin Tångring. Vi åkte till vårdcentralen där de röntgade och tog prover. Sedan fick vi åka hem med uppmaningen ”hör av er efter nyår om det inte blivit bättre”. Men några timmar senare ringde läkaren och sa att de analyserat ytterligare ett prov och att vi behövde åka in akut till sjukhuset i Halmstad.

Nadim med mamma Malin. Bild: Anna Edlund
Nadim med mamma Malin. Bild: Anna Edlund

Malin gör en kort paus innan hon lägger till:

– Det var så allt började. Vi blev kvar på sjukhuset över nyår. Från början trodde läkarna att Nadim hade en infektion i skelettet men till slut konstaterade man att det var leukemi.

Det blev nattsvart

I soffan i huset i Falkenberg tittar Nadim på favoritserien Mini-Agenterna. Han är nyss hemkommen från skolan och senare på eftermiddagen har han fotbollsträning. När Malin och pappa Moussa fick beskedet att Nadim hade leukemi blev Malin trots allt inte chockad.

– Jag blev så klart fruktansvärt ledsen men det kom inte som en chock. Jag hade haft i bakhuvudet att ”det här är någonting farligt”. Läkarna berättade också att behandlingstiden var lång och jag hann tänka ”hur lång, två-tre månader?” innan de sa ”drygt två år”. Då blev det nattsvart. Det kändes oerhört tungt. Men tiden har ändå gått fort. Det är konstigt att man kan känna så när man går igenom något sådant här.

Hon förklarar att det första halvåret var särskilt tufft. Nadim kunde inte gå och fick flera infektioner med feber som gjorde att han behövde ligga inlagd på sjukhus. Men sedan vände det. I september påbörjades det som kallas underhållsfasen av behandlingen.

Behandlas med cytostatika

– Allt har förändrats jättemycket. Man märker dag för dag att Nadim blir starkare.

Nadim, som började första klass i höstas efter att ha varit hemma hela våren, medicineras nu med cytostatika i tablettform som han tar varje dag plus intravenös behandling vilken han får en gång i månaden. I början av februari 2023 ska den sista pärlan träs på Nadims supersnöre – ett snöre med pärlor cancersjuka barn får pyssla ihop för att bearbeta det de gått igenom och där varje pärla symboliserar en del i behandlingen. Nadim sträcker sig efter supersnöret som Malin tagit fram.

– Jag har fått guldmedicin jättemånga gånger, säger han och pillar på snöret och de orangefärgade pärlorna med grönt i mitten som symboliserar cytostatikabehandling.

Bild: Anna Edlund
Bild: Anna Edlund

Då han får frågan om han fick lära sig om guldmedicin och sjuka celler när han låg inlagd på sjukhuset svarar Nadim först att han glömt, det var ju så längesedan. Men efter en stund och då mamma påmint kommer han ihåg.

– Jo, på sjukhuset fick jag lära mig om celler. Men det roligaste var lekterapin. Det jobbigaste var att halta.

En annan pärla på supersnöret symboliserar att tappa håret

En annan pärla på supersnöret symboliserar att tappa håret. Malin berättar att hon och Moussa hade förberett Nadim på att det skulle kunna ske.

– Vi hade pratat mycket om håret och sagt att när det börjar falla av då rakar vi bort allt. En dag låg Nadim här i soffan, solen lyste in. Jag drog min hand genom hans hår och då fastnade massor.

Senare den kvällen snaggade sig Nadim och dagen därpå även pappa Moussa.

– Det blev en rolig grej, fortsätter Malin och ler en aning. Nadim och storasyster Elissa fick raka pappa.

Nadims hår har nu vuxit ut igen. Malin konstaterar att livet så sakteliga börjar komma tillbaka.

– Det är inte bara fokus på cancer längre. Fram tills att underhållsfasen började var vi i vår bubbla. Nu tar vi oss ur den emellanåt. Och om det första året gick fort, hur snabbt ska då inte detta gå? Jag hoppas att det går undan.

Livet kretsar kring skolan och rasterna

För Nadims del kretsar vardagen kring skola och fotboll. På frågan vad som är roligast i skolan svarar Nadim snabbt med ett lurigt leende ”rasterna”. Men ska han välja ett favoritämne blir det matte. Han tycker också om att läsa men läseboken han har innehåller enligt Nadim för lite text.

– Det var jättesvårt att läsa förut men inte nu.

När han blir stor ska Nadim jobba med fotboll. Det har han bestämt sig för. Favoritlaget är Real Madrid, själv spelar Nadim i IF Böljan.

– Det roligaste är att skjuta i mål!

Medan fotografen plockar fram sin utrustning frågar jag Nadim om han ofta tänker på att han är sjuk.

– Nä, jag tänker bara på fotbollen.

Nadim Azaki

Ålder: 7 år.

Bor: Falkenberg.

Familj: Mamma, pappa och storasyster.

Gör: Går i ettan.

Intressen: Spela fotboll, innebandy och tv-spel. Läsa och bada.

Instagram: nadim_fightsleukemi

Internationella barncancerdagen

Den 15 februari infaller internationella barncancerdagen. Då uppmärksammas barn med cancer världen över. Nästan varje dag insjuknar ett barn i Sverige i cancer. Cirka 85 procent av barnen överlever. I världen drabbas cirka 300 000 barn (0-18 år) varje år.

Källa: Barncancerfonden