”Nu är världen mer brokig och vacker”

I 25 år har Mark Levengood lett galor, gjort radiokrönikor, skrivit böcker och mycket mer. Och ärendet har i grunden alltid varit detsamma förklarar han – att berätta att livet trots allt är värt att leva.

ANNONS
|

Det är i början av sommaren och Mark Levengood, maken Jonas Gardell och barnen Olga och Amos har redan hunnit flytta ut till sommarstället på Vindö.

Fram till slutet av augusti är det bara familjen och de nära vännerna som gäller. Med ett litet avbrott för sändningen från kronprinsessans födelsedagsfirande på Öland i mitten av juli, som han som vanligt kommer att hålla i.

Att familjen är viktig för Mark Levengood finns det inget tvivel om. I första hand kommer barnen. Både han och Jonas har varit benhårda med att hålla dem utanför all mediaposering.

Annat är det med den äldre delen av släktträdet. Inte så sällan figurerar en mormor, farmor eller farfar i de återkommande radiokrönikorna i ”Godmorgon, världen!”. Mark Levengood är för en ökad släkttillhörighet och menar att det är något han har från sin finska bakgrund. Medan det svenska förhållningssättet är mer individuellt, och med det mer ensamt.

ANNONS

– Men det är myt att alla gamla blir så visa. Somliga blir jättedumma i huvudet, säger han och flikar in att släktskap nog mer handlar om själarnas gemenskap.

– Tycker man att man har för få syskon kan man få välja till ett par. Det går jättebra.

Att samtidigt hålla fast vid principer och vara flexibel tror han kommer från uppväxten. Mamma är finsk medan pappan är amerikansk militär. Till största delen bodde Mark i Finland men somrarna tillbringade han i USA. Dessutom har han rest mycket, inte minst i sitt uppdrag som Unicef-ambassadör.

– Det har gjort att jag ofta ser saker från olika håll.

För den svenska radio- och tv-publiken har Mark Levengood varit ett namn i 25 år. Och hans ärende har i stort sett varit detsamma hela tiden – ”att berätta att trots allt är livet värt att leva”.

– Det är grundgrejen, och jag blir mer och mer övertygad om det. Ju mer vi är villiga att acceptera de mörka stråken i livet, desto mer njuter vi av de ljusa.

Tycker du att du når fram med ditt budskap?

– Ja det tycker jag. Och jag har själv fått leva under en så spännande period. Jag växte upp i Finland i kalla krigets skugga. Vi gick runt och var rädda för ryssarna. Nu har världen blivit mycket öppnare, mer tillåtande och brokig. Och vackrare.

ANNONS

Fyller: 50 år den 10 juli .

Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm. Hus på Solsidan och sommarställe på Vindö.

Familj: Maken Jonas Gardell och barnen Olga, 8, och Amos, 12.

Gör: Tv- och radioprofil, författare och föreläsare.

Aktuell: Med enmansföreställningen ”Den lycklige prinsen” av Oscar Wilde som har premiär den 30 augusti på Stadsteatern i Stockholm.

Om att fylla 50: ”Det känns inget speciellt. Men det är bra att man blir stadigare i sig själv. Och säkrare på vad man tycker och tänker.”

Så firar jag födelsedagen: ”Med vänner och bekanta. Jag tycker att det är fegt att resa bort - smyga iväg och gifta sig i Paris och så. Sedan när de dör ska man vara med. Jag tänker att ’jag går inte på begravningen om jag inte får vara med på de roliga festerna också’.”

Största missuppfattningen om mig: ”Att jag skulle vara velig på nåt vis. Jag är ganska bestämd och envis som en åsna. Det har jag alltid varit.”

Ligger på nattduksbordet: ”Jag har just avslutat ’The queen mother’ av William Shawcross om den engelska drottningmoderns brevväxling med familjen, vänner och politiker. Den var fantastisk.”

ANNONS