Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spegel, spegel. I fortsättningen får Alva Leidhammar sitta vackert i stolen medan hennes efterträdare Therese Thrue sköter klippningen.

Nu är det slutklippt för Alva

I dag gör Alva Leidhammar sin sista arbetsdag i salong Frisette på Kärleken. Den efterlängtade ledigheten ska utnyttjas till att upptäcka sevärdheter i Halland.

HP MÖTER…Alva Leidhammar, frisör, som går i pension.

Alva Leidhammar är född i Simlångsdalen och bestämde sig tidigt för att bli frisör. Kanske för att storasystern Else redan hade salong i Halmstad.

När Alva började på yrkesskolan hade hon så klart praktikplatsen som i en liten ask på Salong Gabrielle i Halmstad.

1968 gifte hon sig med Kjell, som var nyexaminerad byggnadsingenjör, och de unga tu flyttade till Stockholm. Hon jobbade i en salong på Döbelsgatan men äventyret i storstan blev inte långvarigt. Redan 1970 var paret tillbaka i Halmstad.

– Vi längtade hem och jag började jobba hos Else.

Sedan födde Alva barnen Magnus och Lena och var hemmamamma i drygt tre år.

– Våren 1974 ville jag börja arbeta igen, men det fanns inga jobb. Det var överskott på frisörer då.

Hon upptäckte att salongen på Kärleken var till salu och slog till sommaren samma år. Där har hon huserat med sax och hårfön sedan dess.

– Jag har bara haft två sjukdagar på alla år! Då hade jag 40 graders feber.

Frisyrer har kommit och gått men Alva säger att själva klippningen är det roligaste att syssla med.

– Det är grunden i all frisyr. Allt annat är bonus kan man säga.

Kundkretsen har varit trogen genom alla år. Fortfarande har hon stammisar som kommer nu liksom för 38 år sedan.

– Som frisör är man ju priviligerad. Man får ju en återkommande relation till människor. Det är bara att göra sitt jobb, då får man vänner.

Alva gillar Kärleken till tusen och tycker att det är lite lantligt över stadsdelen, något hon känner igen från uppväxten i idylliska Simlångsdalen.

När hon låser dörren i dag är det för alltid. Sedan väntar en efterlängtad ledighet.

– Då får jag ägna mig åt promenader, lyssna på musik och läsa böcker som jag inte hunnit med genom åren. Så ska Kjell och jag undersöka landskap. Vi börjar på hemmaplan i Halland. Vi ska läsa på och sedan besöka sevärdheterna. Det är så mycket man inte har sett i de nära omgivningarna.

Om några veckor slår 27-åriga Therese Thrue upp portarna efter att ha renoverat salongen. Hon är uppvuxen i Knäred och flyttade till Halmstad 2004 och fick sin frisörutbildning i Ängelholm. Därefter jobbade hon på en salong i Halmstad i fyra år, sedan blev det klippande i Kungsbacka en tid innan satsade på Norge ett par år.

Therese är mamma till lilla Cindy, nio månader, och när hon väntade henne ville hon flytta hem.

– Jag ville inte vara anställd längre, så hittade jag den här lokalen. Jag fastnade direkt. Det var en sådan här salong jag ville ha. Allt känns så himla rätt.

Det blev snabb affär och Therese gillar stadsdelen.

– Nu ska jag hitta min kärlek här uppe.