Nelson ville ha barn innan 30 - så blev det

Nelson Sande, som är född i Kenya, levde för några år sedan ett hektiskt liv i London med party varje dag.
– Jag behövde byta livsstil, säger han.

ANNONS
|

I dag är han pappa och bor i det lugna villaområdet Tröingeberg i Falkenberg.

– Min sambo ville flytta tillbaka till Falkenberg, där hon har sin familj. Helt okej för min del, jag ville att vår son skulle växa upp med sina jämnåriga kusiner. Vi bestämde oss direkt när vi såg huset på hemnet, det passade oss precis. Då bodde vi i Göteborg med vår nyfödde son. Min styvpappa hjälpte oss att köpa huset.

Nelson har slagit sig ner på en stol och sitter avslappnat tillbakalutad med benen i kors framför sig. Det är tyst i huset, sambon Clara är ute på promenad med sonen tillsammans med syrran och kusinen.

ANNONS

Nelson själv är lite snörvlig.

– Jag jobbar på lagret på Dagab i Göteborg. Det är 27 grader kallt. Alla som jobbar där är lite snoriga hela tiden. Det är ett tufft jobb, men jag får bra betalt. Jag jobbar kvällsskift.

Första åren i Nairobi

Nelson börjar berätta om sitt liv. Sina första år bodde han i Nairobi, Kenyas huvudstad, hans mamma var ensamstående och jobbade som dataansvarig på Frälsningsarmén.

– På lågstadiet gick jag i en skola mitt emot mammas jobb, jag åkte alltid dit i bil. Varje morgon hissades flaggan på skolgården, vi sjöng nationalsången sen gick vi in.

Det var vid den tiden styvpappan från Sverige kom in i bilden.

– Han var snäll, att han var vit var inget konstigt. I området vi bodde i var det många vita och många av mammas vänner var vita.

Nelsons blivande styvpappa pluggade till läkare i Lund och Nelsons mamma åkte dit för att hälsa på.

– Hon blev borta i två år. Hon tog inte med mig för det var problem med mitt visum. Jag fick åka till mormor och morfar på landet, det var väldigt stor skillnad med utedass och ingen el. Tv:n drevs med ett bensindrivet elverk. Jag hade inga syskon. Jag var förtvivlad över att bli lämnad.

ANNONS
Nelson Sande med sonen Collin.
Nelson Sande Bild: Håkan Johansson

Fortfarande är Nelson upprörd men han säger att han förlåtit henne:

– Hon ville vara säker på att förhållandet var seriöst innan hon tog mig till Sverige.

Enda utlänningen i klassen

Efter två år kom mamman och styvpappan till Kenya för att gifta sig, när de åkte tillbaka följde Nelson med. Första året bodde de i Halmstad, Nelson gick i förberedelseklass en termin samtidigt som han skolades in i en vanlig klass.

– Jag gick på Örjansskolan och jag var enda utlänningen i min klass. För första gången i mitt liv råkade jag ut för rasism.

Men Nelson fick kompisar som han fortfarande har kvar. Efter ett år i Halmstad gick familjens flyttlass till Värnamo, då blev det likadant, fast värre.

– Det var tuffare än i Halmstad, bråk i skolan första dan. När de sa rasistiska ord till mig flippade jag ur och slog till. Men jag fick kompisar som jag hängde ihop med, jag var inte ensam.

Efter grundskolan valde Nelson att flytta tillbaka till Halmstad. Det var idrottsgymnasiet Aspero som drog. Nelson gillar golf och bedömer själv att han är ”rätt bra”.

Nelson Sande med sonen Collin.
Nelson Sande med sonen Collin. Bild: Håkan Johansson

– Mest känd är jag för mina långa slag, som längst har jag slagit 370 meter. I dag har jag +3,7 i handikapp. Jag är mycket på Falkenbergs golfklubb och har fått många vänner genom golfen.

ANNONS

När Nelson tagit studenten levde han ett fritt liv, han flyttade runt och testade olika jobb, under ett besök i Thailand blev han kompis med en kille från London som hade ett företag inom trading.

– Han undrade om jag ville vara med, och det var givet, jag åkte hem till Sverige packade mina saker och åkte till London. Han lärde mig jobbet så jag startade eget.

Då var Nelson 24 år.

För mycket festande

– Vi var ett gäng unga killar med mycket pengar som körde runt i lyxbilar och glänste. Vi arbetade hårt på förmiddagarna sen var det fest. Vi hade förtur i kön och gratis sprit på klubbarna, bara vi parkerade bilarna utanför, det drog folk. Det var roligt i början men livsstilen att festa varje dag satte sina spår. Jag valde att flytta hem.

Efter några månader i Sverige fortsatte han till släkten i Kenya och spelade golf varje dag och tävlade.

– Jag försökte hitta tillbaka till mig själv. Jag var där ett halvår.

För två år sedan träffade han genom kompisar i Göteborg Clara och resultatet blev lille Collin, född i december 2019. Det blev början på ett nytt liv. Ett nytt kapitel.

– Lite snabbt kanske, men det känns bra, jag har alltid tänkt att jag ska ha barn innan jag fyller 30 år. Jag trivs i Falkenberg och har lärt känna en del folk. Det är perfekt för Collin att växa upp här med sina kusiner. Jag är glad att jag drog från London, jag har hört att för flera av mina kompisar där har det tyvärr inte gått så bra.

ANNONS
Nelson Sande fyller 30 år 21 oktober.
Nelson Sande. Bild: Håkan Johansson

Lite om: Nelson Sande

Fyller: 30 år 21 oktober

Bor: Falkenberg

Gör: Lagerarbetare

Familj: Sambon Clara, sonen Collin som fyller ett år 14 december.

Intressen: Golf, +3,7 i handikapp

ANNONS