Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Minnesord: Ulla Frisk

Ulla Frisk, Haverdal, har avlidit vid 77 års ålder.

Ulla Frisk, Haverdal, har avlidit vid 77 års ålder. Närmast anhöriga är maken Thomas, barnen Klara, Erika och Axel och fyra barnbarn.

Ulla växte upp i Bromma och tog studenten i Höglandsskolan, som med sin inriktning på konstnärliga ämnen passade hennes intressen. Hon fortsatte på universitetet, tog en fil kand i nationalekonomi, företagsekonomi, statistik och sociologi och började sedan arbeta som programmerare och analytiker. Hon träffade Thomas, som efter studier på Konstfack etablerat sig som konstnär i Stockholm och de gifte sig 1969. De flyttade efter några år till Villmanstrand utanför Thomas födelsestad Halmstad.

Där öppnades ett konstnärligt svängrum, med vävateljé, grafik- och keramikverkstad och vävstol till hands. Det inspirerade Ulla till egna initiativ, och hon byggde upp en framgångsrik konstnärlig karriär som autodidakt. Hon inriktade sig först på textilkonst, men utvidgade sitt arbete till grafik, keramik och collage. Hon arbetade med utsmyckningar i offentlig miljö för Statens konstråd, kommuner och landsting och hade utställningar på olika orter, ofta tillsammans med Thomas. De båda ledde kurser i keramik på sommarläger med inackordering i det stora huset, och Ulla startade tillsammans med textilkonstnären Monica Hallberg Villmanstrandsvävarna som höll vävkurser för barn med en ny sorts fri pedagogik introducerad av en egyptisk vävlärare.

Ullas kloka och ordningsamma personlighet gjorde att hon fick förtroendeuppdrag i styrelser och föreningar i det halländska kulturlivet. De som känt henne sedan ungdomen vet att det livfulla konstnärliga temperament som dolde sig under den eftertänksamma ytan kunde frigöras i sällskapslivet. Vi som tillhör den vänkrets som träffats regelbundet sedan tonåren tänker med värme på henne i rollen som generös värdinna under många och stora festligheter på paret Frisks fina ställen i Ängelholm, Villmanstrand och senare Haverdal. Alla glada stunder genom åren formar det ljusa minnet av Ulla.

Jonas Modig

Maria Modig