Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Minnesord Lars (Lasse) Hansson

Lasse växte upp vid Örjans vall och hade Halmstads Gymnastik & Roddarförening (HGRF) som nära granne. 1950, som 19-åring, började han sin roddarkarriär och genom åren rodde han alla båttyper, från singel sculler till utriggad åtta.

I slutet av 1960-talet lockade Lasse ner ett gäng grabbar från de norra stadsdelarna till båthuset. Med glada tillrop satte han igång deras träning på Nissans bruna vatten och fortsatte vintersäsongen med styrketräning i Örjansskolans gympasal. Dessa aktiviteter blev starten på en ”ny vår” för rodden i Halmstad.

Lasses glöd för sporten kom också att utnyttjas för en rad styrelseuppdrag i HGRF, Svenska Roddförbundet, Sällskapet Gamla Roddare (SGR) och Sällskapet Årslavarna. Han blev så småningom – mycket välförtjänt – hedersmedlem i HGRF och hedersordförande i SGR.

">
Bild: Privat
Bild: Privat

”Gåbbafyran” var en unik konstellation av HGRF-veteraner som startade en roddarkarriär i veteranklassen. Det var Lasse som kläckte idén, och så småningom gav man sig ut i Europa och tävlade i både Veteran-VM och ”vanliga” veteranregattor. ”Gåbbafyrans” roddare fick 2010 Kerteminde Roddklubbs medalj efter att ha debuterat i deras ”Vikinglöb” 40 år tidigare.

Lasse var skicklig med pennan, eller rättare sagt skrivmaskinen, och var med och startade tidskriften ”Svensk Rodd” 1975. Hans stora mästerverk är boken ”100 år på Nissan”, som han skrev till HGRF:s 100-årsjubileum 1989 – en verklig pärla.

Genom åren fick Lasse ta emot många utmärkelser, och den allra finaste fick han 2017, då Riksidrottsförbundet tilldelade honom idrottens högsta utmärkelse – RF:s förtjänsttecken i guld – för ”mångåriga och utmärkta insatser för den svenska idrotten”.

Lasses sista år präglades av sjukdomar, men när krafterna stod honom bi satte han sig i permobilen och körde ner till båthuset för att delta i veteranernas fikasnack, där han med glada skratt delade med sig av alla sina minnen och erfarenheter från ett långt roddarliv.

Vi saknar dig Lasse – du var en kamrat och personlighet som vi minns med stor glädje!

Håkan Gunnarsson, en av grabbarna från Norr