Minnesord: Hedvig Malmström

Konstnären Hedvig Malmström, Halmstad, har avlidit i hemmet, 94 år gammal. Hennes närmaste är brorsbarnen Lars-Olof, Bengt, Cecilia och Dagmar med familjer.

ANNONS
|

Hedvig fick sin konstnärsutbildning vid Slöjdföreningens skola i Göteborg 1946-1949 och vid Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn 1953-1958. Hon har bland annat medverkat i utställningar på Nationalmuseum och på Liljevalchs konsthall.

Hon målade porträtt, djurbilder, landskap och träd. Hon arbetade med glasmosaik, akvarell, olja, grafik och underglasmålningar. Hon har gjort offentliga utsmyckningar, till exempel mosaiker på Krebs skole i Köpenhamn och på förskolor i Halmstad samt takmålningar på röntgenavdelningar i Lund, Halmstad och Hillerød.

Hon donerade sju underglasmålningar, Skapelsen, till Martin Lutherkyrkan i Halmstad. På sin 90-årsdag hade hon sin sista vernissage med tavlor hängda i sitt hem på Villa Rotorp.

ANNONS

Hedvig var intresserad av människor, deras livsöden och sätt att vara. Hon kunde sitta på järnvägsstationen i Köpenhamn med sitt skissblock och slå sig i slang med vem som helst. “Människor är så spännande!”

Hedvig var en oerhört vänsäll person med en fantastiskt stor vänkrets både hemma och utomlands. Ett viktigt ord för henne om vänskap var att vara trofast. Hon var en fantastisk berättare, minnesgod och underhållande. Hon hade en förmåga att se humorn även i livets små förtretligheter. Hon var beläst, språkbegåvad, musikalisk och en sann humanist. Hon var en obotlig optimist och en fantastisk förebild i så mycket. Hedvig var positiv och tacksam över livet in i det sista. “Jag har inte ont, jag sover gott och alla är så snälla.”

En varm och en för många väldigt betydelsefull konstnär har gått ur tiden. Vi tänker på henne dagligen och kommer fragment njuta av hennes konst och hedra hennes minne.

Dagmar Malmström Nahlin

ANNONS