Minnesord: Hans Persson

Förre koncernchefen och vd:n Hans Persson har avlidit i en ålder av 76 år i sitt hem i Halmstad där han var omgiven av sina döttrar och barnbarn.

ANNONS
|

Hans föddes i Arvika men växte upp i Höör. Han hade stor passion för fotografi, journalism, och teknik, vilka intressen han kombinerade under studietiden när han arbetade som journalist på Skånska Dagbladet och Norra Skåne samtidigt som han utbildade sig till civilingenjör inom Väg- och Vattenbyggnad på Lunds Tekniska Högskola. Det var också i Lund han träffade sin nu framlidna fru, Britt-Marie Gulda, som blev auktoriserad revisor på Ernst & Young medan Hans jobbade på Gullfibers akustikavdelning. Hans avancerade strax därefter till att bli chef för den franska verksamheten av Swedish Match Dörrgrupp. Efter sex år inom ledningsgruppen, under vilken tid företaget expanderade till att bli Europas största dörrtillverkare, kom ett erbjudande från Kinnevik om att bli vd för Halmstad Järnverk. Familjen som nu blivit fyra flyttade till Halmstad, en stad de sedan dess varit trogna. När Kinnevik lämnade stålet, efter en 10x värdeutveckling sedan Hans tillträdde som vd, avslutade också Hans sin tid hos Järnverket för att bli koncernchef på börsbolaget Eldon i Nässjö. Efter sex år ville Hans vara närmare familjen och erbjöds koncernchefsjobbet på byggbolaget Peab med huvudkontor på Bjärehalvön. För att Peab skulle överleva genomförde Hans den kanske genom tidernas största omstrukturering av branschen, en nyckel till att Peab idag är ett av Sveriges största byggbolag.

ANNONS

Hans Persson hade en enorm livsglädje och energi. Trots hans krävande karriär levde han med stort engagemang för sin familj och dess vänner. Hans gjorde alltid avtryck och var omtyckt för hans varma, omtänksamma och positiva personlighet men också hans genuinitet. Av Hans fick man alltid ett ärligt svar. Många vänner, barnens vänner och bekanta har sökt upp Hans genom åren för att få råd. I dessa lägen var han ett lyhört bollplank och erbjöd kreativa, pragmatiska, och skräddarsydda lösningar som var lätta att agera på. Det syns inte minst i hans döttrar som alltid har stått sin pappa nära. Med hjälp av goda råd har de fått golfstipendier, och utbildat sig på några av världens främsta universitet, Harvard och MIT, något Hans var mycket stolt över. Det är nu upp till döttrarna att förvalta denna fina visdom så att den lever vidare in i nästa generationer.

Maria och Charlotte Persson Gulda

ANNONS